Nyíregyháza hírei

2014.03.05. 11:46

Számba vették a természetvédelmi területeket

Nyíregyháza - A megyében huszonöt helyi védett terület található.

Nyíregyháza - A megyében huszonöt helyi védett terület található. A megyeszékhelyre érkezett a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány által szervezett országos konferenciasorozat, melynek középpontjában a Natura 2000 területeken folyó gazdálkodás, valamint a helyi védett területek értékmegőrzése állt.

Mint ahogy azt a közalapítvány kuratóriumi elnöke, Viszló Levente bevezetőjében elmondta, nagyon fontos az a kölcsönösség, ami egy értékes táj és az azon élő, gazdálkodó emberek között fent kell hogy álljon. – Ami közel van, az is lehet szép – fogalmazott Viszló Levente, aki szerint a tájtól kapunk egy kellemes, finom közeget, de mi is hatással vagyunk rá.

A közalapítvány svájci hozzájárulás segítségével egy országos szintű felmérés keretein belül számba vette a Natura 2000 és a helyi védett területeinket. A tapasztalatokat Haraszthy László projektvezető összegezte a megyei könyvtár előadótermében összegyűlt hallgatóságnak.

– A projekt célja az volt, hogy a helyi jelentőségű természetvédelmi területeket megismertessük, közelebb hozzuk a magyar emberekhez. Részletesen megfogalmaztuk, hogyan kell egy Natura 2000 területen gazdálkodni úgy, hogy a terület értékeinek ne essen bántódása. A tapasztalatainkat egy könyvben írtuk le, melynek címe az „Értékőrző gazdálkodás a Natura 2000 területeken” – mondta Haraszthy László.

További részletek lapunk csütörtöki számában és a www.kelet.hu oldalon olvashatnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!