Nyíregyháza hírei

2014.04.22. 11:29

Hét templomot tervezett

Nyíregyháza - Új templommal gazdagodik Nyíregyháza: Örökösföldön április 26-án szentelik fel az új görögkatolikus templomot. Isten házának új épületét Kulcsár Attila Ybl-díjas építészmérnök tervezte, aki jártas a templomok tervezésében, hiszen ez immár a hatodik hasonló munkája.

Nyíregyháza - Új templommal gazdagodik Nyíregyháza: Örökösföldön április 26-án szentelik fel az új görögkatolikus templomot. Isten házának új épületét Kulcsár Attila Ybl-díjas építészmérnök tervezte, aki jártas a templomok tervezésében, hiszen ez immár a hatodik hasonló munkája. (A hetedik általa tervezett templom még nem készült el.) Furcsa véletlen, hogy néhány hónappal ezelőtt szintén Örökösföldön adtak át egy új római katolikus templomot – a most elkészült épülettel szemben.

Kulcsár Attila tervezte a két sóstóhegyi templomot is, a római katolikus 1991-ben lett kész, a Sóstói Református Egyházközség gyülekezete pedig 2001-ben vehette át a 250 férőhelyes Isten házát. Jóval korábban készült el a Jósavárosban a Szent Imre Gimnázium – azóta lakótelepi templommá minősült – kápolnája, és talán kevesen tudják, hogy a fehérgyarmati III. Évezred Temploma szintén a nyíregyházi építészmérnök jeles alkotása.  

– Az ember minden gyermekére büszke, mert mindegyik fontos a számára, legfeljebb a nagyságrendi szempontokról szólhatnék – válaszolja a tervező arra a kérdésre, hogy melyik munkájára a legbüszkébb. – Nagy és szép munka volt a mezőgazdasági főiskola épületének tervezése, de említhetjük a városi stadion lelátóit, a kisvárdai tornacsarnokot, az ibrányi tan­uszodát, iskolákat, óvodákat, bölcsődéket vagy Nyíregyháza, Nagykálló, Záhony, Baktalórántháza és más városok középületeit, amelyek igényesen megvalósulhattak. És büszke vagyok a templomokra is. Egyházi területen a lista hosszabb, hiszen a szakrális épületekhez hozzátartoznak a plébániák, a gyülekezeti házak, idősek szociális otthonai, új templomtornyok, amelyekből szintén több feladatom volt.

Nagy kihívást jelent

– A templomépítés kultikus funkció is, amely az építészetet reprezentálja a legrégibb időktől. Egy olyanfajta eszmeiség nyilvánul meg ebben, amely igen nagy kihívás a tervező számára.

Hogyan is hozza létre az Isten és az ember viszonyát egy épületben, az emelkedettséget, az Istennek is tetsző különlegességet, azt a helyet, ahol az ember a hit segítségével találkozhat az Üdvözítővel. Ennek a megvalósítása, szerkezeti, liturgiai és ikonográfiai feladat. A közösségi tevékenység, a szolgáltató, szolgáló egyház is egyre jelentősebb építkezéseket vállal, és intézményeket működtet. Minden vallásnak mások az elvárásai a mérnökkel szemben, minden vallás igyekszik a saját karakterét kifejezni. Mindegyik többnyire másfajta liturgia szerint tartja szertartásait, és sajátos térkapcsolatokat igényel, jeleket, jelképeket helyez el a templomban, amilyeneket a felekezet előírásai szerint fontosnak tart.

Büszke rá

És hogy milyen érzés egy építészmérnöknek sétálgatni a korábban tervezett épületei között? Kulcsár Attila azt mondja, ha jól sikerült egy épület és szépen öregszik, jól használják, akkor büszke rá és örömmel nézegetni. Ám ha telerakják reklámokkal, átalakítgatják, akkor szívesen letagadná, hogy ő tervezte.

Bodnár István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!