Nyíregyháza hírei

2014.05.03. 14:47

Az üveg izzása és hűlése

Nyíregyháza - Az egyik alapító felidézi a 50 éve indult nyíregyházi üvegipar történetét.

Nyíregyháza - Az egyik alapító felidézi a 50 éve indult nyíregyházi üvegipar történetét.Egy maroknyi debreceni csapat 1963-ban elhatározta, hogy az Atommagkutató Intézet kényelmes üvegtechnikai műhelyét nagyüzemi munkára cseréli. Ehhez azonban üzemre volt szükség. Látva a növekvő országos keresletet a laboratóriumi üvegtechnikai termékek iránt, az elképzelés reális volt. A vegyiparban, egészségügyben, az oktatásban és a kutatásban megnőtt az igény az üvegeszközökre, erre pedig hazai gyártókapacitás nem volt. Az ötlet szellemi atyja Seicher János – az Atommagkutató vezető üvegtechnikusa volt.

Tervéhez megnyerte két fi atal tanítványát és munkatársát, Székelyhidi Ferencet és Pethő Attilát. A megvalósításhoz támogatókat kellett keresni. Debreceniek lévén, ott próbálkoztak először, a város azonban nem volt „vevő” az ötletre. Ekkor jött képbe Nyíregyháza, ahol ismerősei révén Seicher János érveit előadta a megyei tanács és a városi pártbizottság illetékeseinek. És láss csodát, Nyíregyháza igent mondott, itt nagyon kellett az ipar!

 

Az üvegtechnika bölcsője

Az események felgyorsultak, az illetékesek az akkori Szabolcs-Szatmár Megyei Építőanyagipari Vállalatot jelölték ki az operatív megvalósítónak. Ez megkapta a volt 13. sz. Autójavító Vállalat megszűnt telephelyét a Dózsa György út 16 sz. alatt (a helyén most a Vay Ádám körút van). Ez lett a város üvegtechnikai iparának a bölcsője. A szükséges berendezéseket, szerszámokat az Építőanyagipari Vállalat TMK műhelye gyártotta le a három szakember irányítása mellett.

1964 első négy hónapja a lázas előkészületek jegyében telt el. Vezetékes gáz akkoriban nem lévén, Bíró László, a GELKA igazgatója segített. Az ő ötlete alapján – benzingőzből – nyertünk gázt az üveg olvasztásához. Lett palackos oxigén, légkompresszor a szükséges égőfejek működéséhez és indulhatott a betanítás néhány ügyes dolgozóval. Ötven éve, 1964. május 1-jén rajtolt a termelés, a rendelésállomány biztosítva volt.

 

Egy év múlva, 1965. májusában már több mint 30 fő dolgozott. Újabb merész lépés következett: be kell indítani a szakmunkásképzést! Ehhez partner lett az akkori 107-es Szakmunkásképző Intézet, ahol az év őszén megkezdte tanulmányait az első 20 érettségizett tanuló, akik 1967-ben szakmunkás bizonyítványt kaptak. Ettől kezdve a képzés folyamatos volt. Eközben az anyavállalat átalakult UNIVERSIL Szilikátipari Vállalat néven, s új telephely épült a Derkovits utcában. Ide költözött korszerűbb munkakörülmények közé az immár vezetékes gázzal működő üvegtechnikai üzem is. Az új üzemnek híre ment az országban, jöttek a szakemberek Budapestről, Miskolcról, Vácról is.

A fejlődés igen gyors és látványos volt, a hazai szállításokon túl beindultak az exportszállítások is. 1971-re az üvegtechnika az Universil főprofi lja lett közel 300 fős létszámmal. Az akkori tanácsi vállalatok között az első tízben foglalt helyet. Ekkor azonban nem várt fordulat következett: a megyei tanács eladta a vállalatot a Budapesti Elektroakusztikai Gyárnak. Ez illeszkedett az akkori megyei iparosítási koncepcióba, mely szerint a szegényebb megyék legyenek a budapesti nagyvállalatok gyarmatai! Iparosítási gond letudva!

Innentől megkezdődött az üvegprofi l sorvasztása az elektromos javára, az árbevétele és nyeresége elvonása, létszámának részbeni átcsoportosítása – a pestiek szempontjából persze érhetően. A fentiek ellenére az üvegexport még mindig nőtt, a szocialista országokba, Latin-Amerikába, a Közel-Keletre, Nyugat-Európába. Ám egyre nőtt a feszültség is, a hagyományos és az elektroakusztika profil között.

Az egyre inkább degresszív bérezés, a fejlesztési források elvonása az elektromos részleg javára, az üvegprofi l dolgozóiban a teljes bizonytalanság érzését váltották ki. A vezetők a leváláson, új üzem létrehozásán kezdtek gondolkodni. Ekkor jutott tudomásunkra, hogy az országos vállalat, az Üvegipari Művek új gyáregységet szeretne létrehozni, mégpedig Nyíregyházán, a Déli Ipartelepre.

- Székelyhidi Ferenc -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!