Nyíregyháza hírei

2014.05.29. 07:38

Romok – reménysugarak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Összesen 41 kastély és kúria található a megyében, ám meglehetősen különböző állapotban vannak. Kastély- és kúriakörkép Berkesztől Gávavencsellőn át Kállósemjénig.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Összesen 41 kastély és kúria található a megyében, ám meglehetősen különböző állapotban vannak. Kastély- és kúriakörkép Berkesztől Gávavencsellőn át Kállósemjénig.

Nagyon sokáig magányosan árválkodott Baktalórántházán a Dégenfeld-kastély, azonban úgy tűnik, hamarosan felébred Csipkerózsika-álmából. Szerdán ugyanis a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezetője és a város polgármestere aláírta azt a támogatási szerződést, amelynek értelmében az önkormányzat közel 500 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el a kastély hasznosítására.

Az eredetileg XVII. századi, azóta többször bővített és átalakított épület a város és a térség tájait, történetét, értékeit bemutató interaktív múzeummá alakul át. A munkálatok ősszel kezdődnek, a várhatóan jövő nyár elején megnyíló kiállítás a tárgyi emlékeken túl a modern technika eszközeivel eleveníti majd meg a múltat.

Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök közölte: a géberjéni Jékely-kúria és a beregsurányi Bay-kúria jó állapotban vannak, az előbbi szárnyépületét a helyi alpolgármesternek köszönhetően hozták szépen rendbe.

A szabad enciklopédia szerint a kastély általában előkelő, jómódú személyek szabadon álló, palotaszerű székhelye, főurak, földesurak fényűző várszerű lakóhelye birtokukon. A kastélytól eltér a kúria, amely kastélyszerű, de kisebb igényű lakóház, főként a középnemesség lakóhelye volt. Nos, Szabolcs-Szatmár-Bereg kastélyban és kúriában gazdag megyének számít. Az ingatlanok meglehetősen változatos képet festenek manapság.

Diszkó a kastélyban

A berkeszi Vay-kastély hosszú évekig a megyei önkormányzat tulajdonában volt, később átkerült a megyei intézménykezelő központhoz, jelenleg az állam az épület tulajdonosa. Információink szerint a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) képzési központot alakítana ki a kastélyban, a részletekről a TKKI kommunikációs osztálya későbbre ígért tájékoztatást.

 

Elhanyagolt egyharmad

A megyei kastély- és kúriahelyzet gyorsértékelésében Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök is segítségünkre volt.

– A megyében összesen 41 kastély és kúria található, ezek egyharmada rossz, kétharmada pedig jó állapotban van. Egyesek közülük közösségi, míg egyesek magánérdekeket szolgálnak jelenleg – tettehozzá. – A legrosszabb állapotú kúriák közé sorolnám az anarcsi Czóbel-kúriát, öröm az ürömben, hogy a parkjának helyreállítása jelenleg is zajlik, ám maga az épület kishíján összedől.

Ebbe a kategóriába sorolnám még a nyírpazonyi Vay-kúriát is – sorolta a szakember.

 

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban.)

KM–BM, SZA, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!