Nyíregyháza hírei

2014.05.30. 15:29

Vastaps jár az évadért

Nyíregyháza - Könnyek, ováció, nevetés és vastaps: a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati ülése éppen olyan volt, mint bármelyik este a teátrumban.

Nyíregyháza - Könnyek, ováció, nevetés és vastaps: a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati ülése éppen olyan volt, mint bármelyik este a teátrumban.– Tizennégy bemutatót tartottunk, ebből négy ősbemutató volt, ami nagy merészség volt, de ismét jól vettük az akadályokat – mondta dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező. – A színházi törvény 220 előadást ír elő a számunkra, ehhez képest ebben az évadban 426 előadást tartottunk, ami döbbenetes szám. Ezt a közönségünk kényszerítette ki, és nem üres nézőterek előtt játszottunk: a kihasználtság a nagyszínpadon 97, a Krúdy kamarában 98, a MŰvész Stúdióban pedig 91 százalékos volt.

Kilencvenezren látták az előadásainkat, nőtt a bérletet vásárlók száma és a bevételünk is. A honlapunk látogatottsága az ország teátrumai között a 8., ami önmagában is komoly eredmény, és ha hozzátesszük, hogy kizárólag fővárosi színházak vannak előttünk, azt mondhatom, hogy ez egy megsüvegelendő teljesítmény. Számos fesztiválra kaptunk meghívást, több színházi találkozón mutattuk be a Tigris és hiénát és a Csalóka Pétert, az Énekes madár pedig a POSZT-on szerepel. A válogatók összesen 324 előadást néztek meg, és ebből tizenhármat láthat Pécsett a közönség. Ebbe a nagyon szűk körbe került bele az Énekes madár, erre pedig méltán lehetünk nagyon büszkék. És természetesen a színház minden dolgozójára azok vagyunk, de ki kell emelnünk Bárány Frigyest, aki Kiváló művész címet kapott, és Rák Zoltánt, aki Soós Imre-díjas lett.

Batizi Tamás, a nyíregyházi városháza kabinetfőnöke azt mondta, a színház minden dolgozója elképesztő munkát végzett. – Soha nem értettem, hogy lehet egy évad alatt több mint négyszázszor színpadra állni, le a kalappal a társulat előtt! Az önkormányzat nem fenntartó, sokkal inkább társ és partner akar lenni, hiszen az, hogy a városnak jó színháza legyen, nekünk is érdekünk. Márpedig Nyíregyházának jó színháza van, amiért nagy köszönet jár mindenkinek, aki ennek a munkának részese.

Díjak, elismerések:

  • A Móricz-gyűrűt Szabó Márta vehette át
  • Örökös tag lett Koblicska Kálmán
  • A Kelet színésze Horváth Sebestyén Sándor lett
  • Nyíregyháza díját Gyuris Tibor kapta
  • Aranyceruza-díj: Dankó István
  • Aranykalapács-díj: Kemény Csabáné
  • Lipót-díj: Horváth Réka
  • További részletek a Kelet-Magyarország május 31-i számában.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!