Nyíregyháza hírei

2014.06.18. 07:49

„Ez volt az igazi uzsora”

Nyíregyháza - A devizahitelesek annak örülnek, hogy végre kimondatott: az árfolyamrés tisztességtelen.

Nyíregyháza - A devizahitelesek annak örülnek, hogy végre kimondatott: az árfolyamrés tisztességtelen. – A Kúria hétfői döntése nem teljesen egyértelmű, csak a híradásokból és a hétfői sajtótájékoztatón elhangzottakból indulhatunk ki. Amíg bírósági határozat nem születik a témában, addig nagyrészt csak a levegőbe lehet beszélni. Az pedig még több hét is lehet – fogalmazott dr. Dicső Gábor ügyvéd.


Dr. Dicső Gábor: Érezhető, hogy vannak még kérdőjelek, várjunk türelemmel!


– Több kérdéskörben foglaltak állást, amelyek szerintem felemás lehetőségeket biztosítanak a devizásoknak. Az árfolyamrés kérdése valószínűleg kedvez majd az ügyfeleknek, ez esetben a bankok fizetni kényszerülnek. Az egyoldalú kamatemelés kérdéses számomra, de előfordulhat, hogy a hitelesek felé billen a mérleg nyelve, így perelhetik a bankokat. Annak viszont nagy valószínűség szerint nulla az esélye, hogy az árfolyamváltozásból képződő terhek miatt pert lehessen nyerni a bankokkal szemben. Érezhető, vannak még kérdőjelek, várjunk türelemmel! – így dr. Dicső Gábor.

– Hogy mit és mennyit fog rajtam segíteni a Kúria döntése? Fogalmam sincs, egyelőre csak annak örülök, hogy amit mindig is éreztünk és sokan hangoztattak is, hogy az árfolyamrés tisztességtelen, most ki is mondatott – reagált a Kúria hétfői döntésére Andrea (teljes neve elhallgatását kérte), aki szerint amit a bankok tettek a devizahitelesekkel, az az igazi uzsora, legálisan végrehajtva.

Mint vulkánból a láva

– A válás után kezdeni kellett valamit az életünkkel, a két gyerekkel nem akartam visszaköltözni a szülői házba, ezért 25 évre felvettem 7,5 millió forint lakáshitelt.

A svájci frank akkor 145 forint volt, s ehhez nyújtották a legkedvezőbb hitelkonstrukciót – idézi fel a hat évvel ezelőtti indulást a nyíregyházi, gyermekeit egyedül nevelő édesanya. – Aztán mint vulkánból a láva ki-, vagy inkább feltört a frank árfolyama és mást sem tettem, csak kapkodtam a fejem az egyre dagadó részleteket látva. Hol 5, hol 6 ezerrel nőtt a törlesztés összege, s amikor átléptük a havi 75 ezer forintos lélektani határt, és fogalmunk sem volt, hol a vége, nem volt más választásom, az árfolyamgát mellett döntöttem. Ekkor már 2012-t írtunk, kaptam öt év haladékot, azonban a 180 forintos szabott ár és az aktuális árfolyam közötti különbséget ki kell fizetnem, de emiatt ráérek 2017 június vége után aggódni – magyarázza a most több mint havi 70 ezer forintot fizető, egy keresetből és családi segítségből élő Andrea.

Megkérdezte a hitelt nyújtó pénzintézetet, ha most szeretné kifizetni a hitelét, mennyi lenne. – Kapaszkodjon meg! Hat év törlesztés után a 7 és fél millió forint hitelt 12 millióval tudnám kiegyenlíteni. Na, ez az uzsora! – háborog a harmincas évei végén járó nő. Azt mondja, akkor lesz értelme a Kúria döntésének, ha a törvényhozás olyan jogszabályt alkot, ami azokat is segíti, akik hozzá hasonlóan beléptek az árfolyamgátba.

Számoljunk, mielőtt a bírósághoz fordulunk!

Ahhoz, hogy pénzt kaphassunk vissza, keresetet kell benyújtani a bíróságon, azaz be kell perelni a hi­telintézetet, amelyik a kölcsönt folyósította. Ezért érdemes megfontolni, hogy a bíróságra járás költségeivel nyerünk-e egyáltalán a perrel.

Az árfolyamnyereség hitelenként eltérő lehet. Vegyünk egy példát, amelyben egy 2007-ben felvett hitelen visszaperelhető összeget számoljuk ki. A Pénzcentrum.hu az átlagosnak mondható devizahitellel számolt, aminek a hátralévő futamideje 10 év, a fennálló adósság 8 millió forint és 8 százalékos teljes költsége van.

Ha perre megyünk és azt megnyerjük a bankunk ellen, két jogcímen jár visszatérítés:

Egyrészt a vételi árfolyam helyett az MNB középárfolyamán kell számolni a folyósításkori deviza összegét, ez a Pénzcentrum.hu számításai szerint 194 ezer forintot jelent a fenti példa esetében.

Másrészt a régebbi törlesztőrészletek eladási árfolyamát kell átszámolni a jegybanki középárfolyamra, ami további összeget jelent, ennek megállapítása a folyamatos árfolyamváltozás miatt minden esetben eltérő.

Lényeges, hogy a fenti példánál maradva a törlesztőrészlet 97 062 forintról 93 374 forintra mérséklődhet a jövőben, ami évente nagyjából 44 ezer forint megtakarításnak felel meg.

Ez a teljes hátralévő futamidőt számolva (10 év) mai értéken 442 ezer forintot tesz ki.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!