Nyíregyháza hírei

2014.06.20. 08:08

Hogy a nyár gondtalan legyen

Nyíregyháza - Rendőr és orvos egyaránt úgy véli: a szülőknek nyáron sokkal jobban résen kell lenniük.

Nyíregyháza - Rendőr és orvos egyaránt úgy véli: a szülőknek nyáron sokkal jobban résen kell lenniük.A gyermekek számára az év legkellemesebb része a nyári szünet, de hogy ez valóban így legyen és ősszel jó emlékekkel kezdődjön az iskola, érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait.

A figyelem életmentő lehet

– Nyáron a családok gyakran járnak strandra vagy vízpartra, ami az egyik leggyakoribb veszélyforrás – mondja dr. Pál Gyula r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

– A szülőknek figyelniük kell arra, hogy gyermekük soha ne fürödjön, strandoljon egyedül. Kerülni kell az örvényes helyeket – ezek főleg hidak pilléreinél, kanyarulatokban, zsilipeknél szoktak kialakulni –, és nem szabad elengedni őket fürdeni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között. Ha a gyerek beteg vagy gyógyszert szed, semmiképpen ne menjen vízbe, és fürdőzés közben a parton hagyott értékek biztonságáról sem szabad megfeledkezni.

A szünidőben a gyerekek egy része csavarog vagy internetezik. A fiatalokban tudatosítani kell, hogy a csellengés könnyen törvénysértő dolgokhoz vezethet, de ők maguk is könnyen válhatnak bűncselekmény áldozatává. Figyelmeztessük őket arra, hogy feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyaikkal ne hívják fel magukra a figyelmet, az az ideális, ha a munkaidő alatt valamilyen formában tartják egymással a kapcsolatot.

Ha a fiatalok késői programon vesznek részt, oda többekkel, lehetőleg felnőtt kíséretében menjenek, a szülőknek pedig azt tanácsoljuk, hogy ismerjék meg a gyerekük barátait, legyen hozzájuk telefonos elérhetőség. Érjék el, hogy a fiatalok a fesztiválokon, koncerteken, szórakozóhelyeken tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, az italukat pedig ne hagyják felügyelet nélkül. Az internetezés is sok veszélyt rejt, ezért beszélgetni kell arról, hogy melyek azok az oldalak, amelyek nem biztonságosak – a biztonsági programok letölthetők az biztonsagosbongeszes.org honlapról –, és a világhálón zajló vásárlásról is érdemes elbeszélgetni a gyermekkel. Nagyon fontos a jó szülő-gyerek viszony: naponta szakítsanak időt a beszélgetésre, közös időtöltésre. Ne feledje: ha ön nem gondatlan, a nyara akkor gondtalan.

Nagyüzem a kórházban

A nyári szünidő mindig „nagyüzemet” jelent a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán. Hosszú évek tapasztalata, hogy ilyenkor nagyon sok a kerékpáros baleset, ezért a gyermeksebészeti részleg nem ritkán teljes létszámmal működik, napi 15–20 kis sérültet is ellátnak. – Ha a gyerekekre leselkedő kockázatokról beszélünk, a legveszélyesebb a koponya- vagy hasi sérüléssel járó baleset, a kisebb horzsolások szerencsére nem jelentenek komoly kockázatot – mondja dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos. Egy borulás is okozhat komoly belső sérülést, ilyen, ha a kerékpár kormánya megüti a gyerek hasát, nem egy ilyen esetben hasnyálmirigy-repedéssel kezelték a sérültet.

– Fontos, hogy a gyerekek viseljenek bukósisakot, térd- és könyökvédőt, ami védelmet nyújt a sérülések ellen. Nem ritka, hogy kerékpározás közben sodorják el a gyereket, ezért a fényvisszaverő mellény viselését is javasoljuk – sorolja. Sajnos nem telik el úgy év, hogy vízbefulladásos esettel ne találkoznának az osztályon, s jellemző, hogy minden tiltás ellenére a gyerekek felhevült testtel ugranak a vízbe, ami ritmuszavart válthat ki. És nem hagyhatók ki a sorból a méhek által okozott csípések, melyek súlyos anaphylaxias reakciót is kiválthatnak, ilyen esetekben érdemes a legközelebbi orvosi rendelőt felkeresni.

– Ma már a városi parkokban is jelen vannak a kullancsok. Ha a szülő észreveszi, hogy kullancs van a gyermeke testében, azt minél hamarabb szakszerűen el kell távolítani – figyelmeztet Dicső Ferenc. A veszélyt az jelenti, hogy a vérszívó állat megfertőzheti a gyermeket Lyme-kórral, valamint a nemritkán nagyon súlyos károsodást okozó vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással is, ám ez utóbbiak védőoltással megelőzhetőek.

Orvosi tanácsok

– Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szülői felügyeletet és a fokozatosságot a napozás során sem. Sok a napsugárzás okozta égési sérülés az osztályon, a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás is. A gyerekek napfény elleni védelme azért nagyon lényeges, mert a kicsik bőre sokkal vékonyabb, így lényegesen érzékenyebb, mint a felnőtteké, a védekezőmechanizmusaik még nem fejlődtek ki teljesen, ezért az ultraviola sugarak a bőrük mélyebb rétegeit is könnyedén elérhetik.

A gyerekek kétéves korukig ne menjenek ruha és kalap nélkül a napra, bőrüket a szülők feltétlenül kenjék be napozószerrel! Az egyévesnél fiatalabb babákat pedig egyáltalán nem szabad kitenni a közvetlen napsütésnek, a legkisebbekkel kerülni kell a strandok medencéjét és figyelni kell – főleg a nagy melegben – a megfelelő folyadékpótlásra.

De nemcsak a napozás okozhat komoly problémát: nyáron sok család dönt a gombászás mellett, és az elrettentő tragédiák ellenére sem veszik komolyan, hogy csak bevizsgált, ellenőrzött gombát fogyasszanak – foglalja össze a tudnivalókat Dicső Ferenc.

 

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!