Nyíregyháza hírei

2014.06.07. 13:34

Korábban indul a meggyszezon

Nyíregyháza, Tyukod - Egyeztető fórumot tartott a napokban a megyei agrárkamra a meggy­szezon előtt, ami az enyhe télnek köszönhetően az idén korábban kezdődik. A fórumra meghívást kaptak a megyében működő jelentősebb feldolgozók, felvásárlók és a termesztők képviselői – tájékoztatott Rácz Imre, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke.

Nyíregyháza, Tyukod - Egyeztető fórumot tartott a napokban a megyei agrárkamra a meggy­szezon előtt, ami az enyhe télnek köszönhetően az idén korábban kezdődik. A fórumra meghívást kaptak a megyében működő jelentősebb feldolgozók, felvásárlók és a termesztők képviselői – tájékoztatott Rácz Imre, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke. A korábban kialakult és bejáratott integrátori rendszerek az idén is működnek.

 – Jelentősek a nemzetközi piaci pozícióink, mind a friss, mind pedig a feldolgozott meggy exportjában. Egyetlen gyümölcsünk, amiből gyakorlatilag csak magyar előállítású fajtát termesztünk – kezdte lapunk tájékoztatását Rácz Imre, a megyei agrárkamara elnöke, akit arra kértünk, értékelje azt az egyeztető fórumot, amely a meggyter­mesztők és a feldolgozók között zajlott a napokban.

Rácz Imre szerint az a legnagyobb kérdés, hogy milyenek lesznek a piaci lehetőségek és hogyan alakulnak az árak.

– A fórumra meghívást kaptak a megyében működő jelentősebb feldolgozók, felvásárlók és a termesztők képviselői. Egyelőre nem körvonalazódik olyan probléma, ami gátolhatná a termés biztonságos értékesítését. Az idei termés a virágzáskori becslésektől valamivel elmarad, így egy jó közepes eredményre számíthatunk – fogalmazott a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke.

Az egyeztetésen elhangzott: a korábban kialakult és bejáratott integrátori rendszerek az idén is működnek.

A termékek nyomon követhetősége miatt a feldolgozók ragaszkodnak a már megismert, megbízható partnereikhez, a velük megkötött szerződésekben rögzített termésnek biztos helye van.

– Értékesítési gondjai azoknak lehetnek, akik kockáztattak, és nem kötelezték el magukat szerződéssel, várva a legjobb vevőre, aki esetleg mégsem jön el – zárta az elnök, aki hozzátette: azok a gyümölcstermesztők, akik szeretnének csatlakozni az iskolagyümölcs-programhoz, ajánlatukat június 15-éig tehetik meg, a 78/2014 (V.14.) MVH közleményben leírtak szerint.

Szórádi Sándor, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezetője is jelen volt az egyeztetésen, ami szerinte építő jelleggel zajlott.

Felülmúlná a tavalyi évet

– Az idei konkrét tervekről nem szívesen beszélnék, de a tavalyi év tapasztalatait örömmel megosztom. Akkor kilenc millió üveg meggyre volt előre lekötött szerződésem. Ezt a számot az idén szeretném felülmúlni, hiszen a terméskilátások most jobbak a tavalyi esztendőtől – mondta a tyukodi cég ügyvezető igazgatója, aki elárulta: a konzervgyár a feldolgozott meggyet teljes mértékben nyugatra exportálja, az alapanyagot azonban megyei termesztőktől veszi.

– A szükséges meggy nyolcvan százalékát integrált, míg húsz százalékát telepi ter­mesztőktől szerzem be – mondta Szórádi Sándor, aki hozzátette: az idei meggyszezon egy héttel korábban kezdődik.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!