Nyíregyháza hírei

2014.06.14. 11:04

Lakszöv: megtorpant a hátralék növekedése

Nyíregyháza - Nem kell újabb pótbefizetéstől tartaniuk a lakszövösöknek, de a jóváírásokra még várniuk kell.

Nyíregyháza - Nem kell újabb pótbefizetéstől tartaniuk a lakszövösöknek, de a jóváírásokra még várniuk kell.

– Az 5200 fős tagság több mint kétharmada teljesítette a tavaly nyáron kirótt 10 ezer forintos pótbefizetési kötelezettséget.

Beváltotta a reményeket

A javuló fizetési morál, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet szigorú gazdálkodása és költségtakarékossági intézkedéscsomagja beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy évvel ezelőtt havi 3 millió forinttal nőtt a kintlévőségünk, az idén ez 700-800 ezer forintra mérséklődött.

– A likviditási lejtőn tehát még nem sikerült megállnunk, de tisztes távolságba kerültünk a likviditási szakadéktól, s ha így folytatjuk, pár éven belül képesek leszünk hátraarcot fordítani neki, és felkapaszkodni az emelkedőn! – jelentette ki a közelmúltban tartott éves közgyűlésen Szathmáry Imre, a Lakszöv ügyvezető elnöke, majd hozzátette: a pótbefizetések megígért és megszavazott jóváírására csak a viharfelhők elvonulása után, a 3 éves válságkezelési program végén kerülhet sor.

Olcsó trükkökkel próbálkoztak

A Hotel Korona 1. emeleti rendezvénytermében a szavazati jogosítvánnyal rendelkező küldötteken kívül lakásszövetkezeti tagok is helyet foglaltak, kérdéseket, észrevételeket fűzve az egyes napirendi pontokhoz, a küldöttekhez, illetve az előterjesztőkhöz.

A 38 küldött részvételével határozatképesnek nyilvánított, Tóth Tibor levezető elnökletével lezajlott döntéshozó fórumon az ügyvezető elnök kitért arra is, hogy egyes lakóközösségek „olcsó trükkökkel” próbálták kijátszani a szigorított költségvetési szabályokat, például mondvacsinált okokkal épületrészeket igyekeztek életveszélyessé nyilváníttatni, és a helyreállításukra forrást igényelni.

Elköltötték, amit spóroltak

Lényesen lelassult a hátraléknövekedés mértéke, ugyanakkor tény, hogy a háztartások egy része a rezsicsökkentés, hőszigetelés és energetikai korszerűsítés révén nyert megtakarításokat nem a felhalmozott tartozásai kifizetésére fordította, hanem egyszerűen felélte, elköltötte.

– A rosszindulatú riogatásokkal ellentétben, újabb pótbefizetés elrendelésére nem kell számítani, erre sem a vezetőség, sem a küldöttgyűlés nem adná áldását, viszont fontos, hogy maradéktalanul betartsuk és betartassuk a költségvetési fegyelmet. Nem szabadulhatnak el újra a hátralékok, a meglévő kintlévőségeket pedig minden törvényes eszközzel be kell hajtani.

Továbbra is él a kötelezettség

Kár, hogy a hatályos paragrafusok gyakorta inkább akadályozzák, nem pedig támogatják a Lakszöv jogi képviselőjét ebben a törekvésben.

– Hátráltatta a pénzügyi stabilitás elérését a vélt igazát bírósági úton és szórólapokon egyaránt hangoztató, tagságunk köréből toborzott csoportosulás „ne fizess” (ellen)kampánya, holott közös, jól felfogott érdekünk lenne a válsághelyzetből való mihamarabbi kilábalás, és a jóváírások megkezdése.

– Mint ismeretes, a bíróság nem függesztette fel a tavaly májusban meghozott pótbefizetési határozatot, így a fizetési kötelezettség továbbra is fennáll a nem fizetőkkel szemben! – hívta fel a figyelmet Szathmáry Imre.

A küldöttgyűlésen arra is fény derült, hogy a legtöbb „lakszövös” ház érintett a törvény által kötelezően előírt gázbiztonsági műszaki felülvizsgálat teljesítésében, és a szükséges javítási, korszerűsítési munkák elvégzésében, ám ennek tetemes költségvonzata (egy éven belül 35 millió forint kiadás) újra padlóra küldené a Nyíregyházi Lakásszövetkezet viharvert büdzséjét.

A vezetőség szerint a megoldást az ütemezett, időben széttagolt megvalósítás és finanszírozás jelentené.

- KM-PI -


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!