Nyíregyháza hírei

2014.06.14. 15:36

Lepkék éjszakája a Nyíregyházi Sóstói-erdőben

Nyíregyháza - Az E-misszió Egyesület ismét különleges éjszakai programra várja a Sóstói-erdő barátait a 2014 június 20-ról (péntek) 21-re (szombat) virradó éjszakán.

Nyíregyháza - Az E-misszió Egyesület ismét különleges éjszakai programra várja a Sóstói-erdő barátait a 2014 június 20-ról (péntek) 21-re (szombat) virradó éjszakán.

A nyári éjszakákon az erdő tele van élettel. Mégis, legtöbben nem ismerjük a Sóstói-erdőnek ezt az arcát.

A "Lepkék éjszakája" alkalmával úgynevezett fénycsapda segítségével úgy vonzzuk magunkhoz közel az éjjeli pillangókat és egyéb rovarokat, hogy nekik bántódásuk nem esik, viszont közelről megnézhetők és megvizsgálhatók. A program során lepkész biológus szakember segít majd ezeknek az éjjeli rovaroknak a megismerésében az erdő egy csendes, de könnyen megközelíthető részén.

A lepkék éjszakája nem csak érdekes élmény, hanem egyben tudományos felmérés is, ami az erdei ökoszisztéma jobb megismeréséhez járul hozzá – hiszen az élőlények döntő többsége csak éjszaka aktív. Az eddigi hasonló felmérések során mintegy 200 lepkefajt sikerült kimutatni a Sóstói-erdőből, melyek közt legalább 15 ritka, védett faj, és számos kártevő is van – nyilatkozta Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

A program részletei

Találkozó: 2014 június 20-án (pénteken) este 21:00-kor Nyíregyházán a Tölgyes utca és a Sikló utca sarkán. Az éjszakai lepkeles helyszínét innen gyalogosan közelítjük meg (a találkozó helyétől Tölgyes utcáról induló piros turistajelzésű erdei séta-és kerékpárút mentén mintegy 500 méterre található esőházikó mellett lesz a program – az esetleg később érkezők ide is jöhetnek)

A program várható befejezése éjjel 2 óra (a lepkék többsége a tapasztalatok szerint éjjel 11 óra után érkezik), de aki nem tud addig maradni, annak is érdemes pár órára csatlakozni.

Az érdeklődőknek érdemes úgy öltözni, hogy védve legyenek a szúnyogoktól, viszont rovarriasztó szerek használata ezúttal nem ajánlott (hiszen ezzel a lepkéket is távol tartjuk!). Érdemes zseblámpát is hozni.

Nagyobb eső vagy szélvihar esetén a program elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!