Nyíregyháza hírei

2014.07.01. 19:13

A veszélyeztetett sorsok hegedűse

Nyíregyháza - Szép művészi élményben volt részük azoknak, akik szombaton a nyíregyházi Szabadtéri Színpadon megtekintették a Hegedűs a háztetőn előadását.

Nyíregyháza - Szép művészi élményben volt részük azoknak, akik szombaton a nyíregyházi Szabadtéri Színpadon megtekintették a Hegedűs a háztetőn előadását.

A világhírű alkotás – a zenés színház hatásvadász eszközeinek felhasználása mellett – lefegyverző erővel láttatta egy szigorú vallásosságban élő, szegény zsidó család életében nemcsak a hagyományoknak a fiatalok személyes választásokon alapuló meghaladását, hanem a zárt közösség történelemi folyamatok általi kiszolgáltatottságát is.

Érzelmek és indulatok

A darab Sólem Aléhem, oroszországi (jiddis és orosz nyelven publikáló) író Tevje, a tejesember című, 1894-ben született novellája nyomán készült. Joseph Stein-Jerry Bock-Sheldon Harnick musicalje címét Marc Chagall korai műve, A hegedűs alapján kapta. E zenész az, aki a kis falu házainak tetején állva a földet és az eget muzsikájával összeköti. A Pannon Várszínház monstre előadásában azonban leszáll az emberek közé, zenéjével részt vesz azok életében. Vándorfi László érzelmeket és szenvedélyeket, lírai ellágyulást és szilaj indulatokat elegyítő rendezése sokat köszönhetett Krámer György magával ragadó koreográfiájának, a Budapest Klezmer Band (karmester: Váradi Katalin) zenei jelenlétének és Kovács Yvett Alida ötletes forgószínpad-imitációjának.

Humor és dráma

Vándorfi nem akart kívülről a történetbe aktualitást erőltetni: munkája autentikus módon (jelmez: Justin Júlia) igyekezett ábrázol íni a tradicionális életformában változásokat generáló emberi-társadalmi konfliktusok lecsapódását. Az aprólékos kidolgozottságú játék némi rövidítés árán még hatásosabb lehetett volna. A mű humort és drámát vegyítő, a néző primer reakcióira ható megoldásai emlékezetes befogadói élményt jelentettek. A főszereplő, Gazdag Tibor sokoldalúan jellemzett, az Úrral folyamatosan párbeszédben álló, lányait végletekig szerető, a nyomorban is önmagát megőrző, s a változásokat nagyon nehezen elfogadó tejesembere éppúgy élmény maradt, mint a Pap Lívia Goldéja, vagy Egyed Brigitta életrevaló házasságközvetítője. Gőbölös Kriszina (Cejtel), Porzsolt Éva (Hódel), Staub Viktória (Chava) átélhetően képviselte az ifjúságnak a szülők hagyománytiszteletével szembeni lázadását.

„Ha én gazdag lennék”

A népes (és kitűnő énekhanggal rendelkező) szereplőgárdából kiemelendő Molnár Ervin, Koscsisák András, Szelle Dávid, Keresztesi László, Punk Péter, Kiss T. István, Krámer György és Gazda Bence. A Hegedűs a háztetőn most is meghódította a közönséget: az éjszakában hazafelé bandukoló, Anatevka pogromok veszélyeztette, elűzött lakóinak fájdalmas sorsán eltöprengő publikum tagjai még sokáig dúdolgatták a „Ha én gazdag lennék” közismert sorait...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!