Nyíregyháza hírei

2014.07.15. 09:31

„Ha stoppost láttok, vegyétek fel!”

Nyíregyháza - Az erdélyi szellemvárosból egy dániai színházba, onnan egy nyíregyházi ifi irodába sodorta az élet.

Nyíregyháza - Az erdélyi szellemvárosból egy dániai színházba, onnan egy nyíregyházi ifi irodába sodorta az élet.

Vaslabán István Zsombor, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület önkéntese az EVS-program keretében októberben érkezett Magyarországra a Csíkszereda melletti Balánbányáról. A nyíregyházi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont irodában találkoztunk, ahol a Welcome to... sorozatban Erdélyről és szülővárosáról tartott előadást.

„Gitároztunk, énekeltünk...”

– Fogalmam sem volt, mit csinál egy EVS-önkéntes, de időközben beletanultam és nagyon megszerettem – kezdte a beszélgetést ezzel a vallomással Zsombor, s tette mindezt olyan ízes székely tájszólással és nyílt, őszinte mosollyal, hogy azonnal be­lopta magát a szívünkbe.

– A NyírPlazában van egy ifjúsági iroda, ott dolgozom hétköznaponként 11 és délután 6 között. Majdnem bármit lehet nálunk csinálni: különböző rendezvényeket szervezünk, köztük például a nyári ifjúsági fesztivált is. Nemrég sikerült egy zeneklubot is összehozni, igaz, nem volt túl sok hangszer, de többen összeültünk, gitároztunk, énekeltünk, szóval jól éreztük magunkat. Terveztünk egy filmezős délutánt is, de nem jött el senki. Úgy veszem észre – tette hozzá –, az itteni fiatalok eléggé kényelmesek, inkább leülnek otthon a számítógép elé, és ki sem mozdulnak, ha nem muszáj. Persze ez nem mindenkire igaz, szereztem már barátot boltban, mert láttam, hogy hangszerrel a hátán áll sorban a pénztárnál. Mondtam neki, hogy a plázában gitározgatunk, jöjjön el.

A húszéves fiú két éve, az érettségi után elindult világot látni, dolgozott már Dániában is, egy színháznál volt fénytechnikus, de pakolta a díszletet és a bárban is kiszolgált, mikor hol volt rá szükség.

– Eddig még csak Európán belül utazgattam, és főleg stoppal, szóval ha stoppost láttok az út szélén, vegyétek fel! – nevette el magát, és hozzátette: nem lenne rossz más szervezeteken keresztül eljutni Ázsiába vagy Afrikába, új kultúrákkal, szokásokkal, életszemléletekkel megismerkedni, hiszen ezáltal az ember személyisége is fejlődik, segít lábra állni.

KM-CSA

További részletek a Kelet-Magyarország július 15-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!