Nyíregyháza hírei

2014.07.02. 16:08

Szerecsenmakikkal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyháza, 2014. július 2., szerda (MTI) - Szerecsenmakikkal (Eulemur macaco) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark félmajom-állománya.

Nyíregyháza, 2014. július 2., szerda (MTI) - Szerecsenmakikkal (Eulemur macaco) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark félmajom-állománya.

A Lengyelországban született négyéves hím és a tizenhárom éves luxemburgi nőstény az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett az állatparkba - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-vel. A tenyészpár tagjai a karantén lejárta után már el is foglalták közös kifutójukat és "nagy egyetértésben" töltik mindennapjaikat.

A szerecsenmakik különlegessége, hogy az ivarok annyira különböznek egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket: míg a hím fekete, a nőstény barna bundát visel. Az Észak-Madagaszkáron őshonos állatok általában a fákon fogyasztják el napi táplálékukat, amely elsősorban gyümölcsből, magokból és levelekből áll.

A szóvivő elmondta, a park főemlős gondozói szerint a makik kényesek tiszta bundájukra, ezért a napi menüt mellső lábuk mancsával fogják meg, a lédús gyümölcsök evésekor pedig fejüket felfelé emelik, nehogy ragacsos legyen a szőrük. Emellett segítségükre van a négy alsó metsző- és két szemfogból álló úgynevezett fogfésű is, amelynek segítségével eltávolítják egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

A Trópusi házban élő tenyészállatokat már a látogatók is megtekinthetik. A szerecsenmakik érkezésével már öt félmajom faj látható Nyíregyházán, rajtuk kívül a gyűrűsfarkú- és sárgaszakállas makikat, valamint a vörös és fehér varikat egyaránt láthatja a közönség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!