Nyíregyháza hírei

2014.07.15. 08:40

Több a biciklis, több a baleset

Nyíregyháza -V@rosvitás levelezőink ezúttal is fontos témát vetettek fel: többen is írtak az elmúlt hetekben bekövetkezett kerékpáros balesetekről.

Nyíregyháza -V@rosvitás levelezőink ezúttal is fontos témát vetettek fel: többen is írtak az elmúlt hetekben bekövetkezett kerékpáros balesetekről.

– Megdöbbentő látni, tapasztalni azt, ami korábban nem volt napi-heti rendszerességű: helyszínelő rendőrök a kerékpáros baleseteknél, az új kerékpárutakon. Az elmúlt 10 napban 3 ilyen helyszínelést láttam a Tiszavasvári út, illetve a Bethlen Gábor utca új kerékpárútjain az összetört kerékpárokkal – írta v@rosvita-tagunk, dr. Simon László, aki szerint sem az autósok, sem a kerékpárosok nincsenek azzal tisztában, hogy milyen esetben kinek van elsőbbsége. Mindez kereszteződésenként változik, ezért is kellene mindkét félnek nagyon odafigyelnie.

– Nem öröm, de szerintem várható volt, hogy több lesz a kerékpáros baleset, mert nagyságrendekkel többen közlekednek biciklivel, amióta kiépült a kerékpárút-hálózat – fogalmazott Cservenyák Katalin. – Meg kell tanulni kerékpárral közlekedni, együtt élni a gyalogosnak, az autósnak és a biciklisnek – írta. – Naponta bringázom, és a balesetek ellenére azt mondom, az autósok egyre inkább partnerként kezelnek bennünket – osztotta meg tapasztalatait a v@rosvitázókkal Babosi György, és néhány észrevételt, javaslatot is megfogalmazott: a Vasvári Pál utcán az új kerékpárútról nagyon hiányzik egy sárga csík középről; a városháza elé nem lenne szabad beengedni a bringásokat, egy elterelő piros sávot kellene csinálni a szökőkút felé; néhány zebránál pedig folytatni kell a sárga felfestést.

Méhesné Kruták Klára szerint azoknak, aki évtizedekig nem bicikliztek, szükségük lenne egy kis „ismétlésre”.

– Kellene egy olyan hely, mint az autósoknál a rutinpálya, hogy a gyakorlatból kiesett kerékpárosok ismét biztonsággal ülhessenek a nyergen!

– Hirtelen nagyon sokan váltottak kétkerekűre. Korábban kerékpárutak se nagyon voltak, és persze a közlekedési szabályok is változtak, miként a felfestések, táblák és a közlekedési jelzőlámpák. – írta Száraz Attila. – Idő kell, amíg megszokjuk ezt az új helyzetet, és az ehhez kapcsolódó helyes magatartást. Ez nem megy másként, csak széles körű összefogással a családok, rendőrség, iskolák, sajtó, kerékpárt árusító üzletek segítségével.

További részletek a Kelet-Magyarország július 15-i számában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!