Nyíregyháza hírei

2014.08.26. 13:35

A cél: tanulni és tudni a demokráciát!

Nyíregyháza - Nagyobb rálátást biztosítanak a területfejlesztési feladatokra, munkákra és együttműködésre.

Nyíregyháza - Nagyobb rálátást biztosítanak a területfejlesztési feladatokra, munkákra és együttműködésre. Miután az alapvető fejlesztési kérdések visszakerültek a megyék kezébe, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat is szélesíti a társadalmi egyeztetés alapjait.

– Stratégiai jelentőséggel bír az, hogy a területfejlesztő munkába minél többen nyerjenek bepillantást, és kapcsolódjanak be a maguk tudásával, tapasztalataival. Épp ezért fonjuk szorosabbra a közigazgatási szervek és a társadalmi szervezetek közötti kapcsolatokat, és támogatjuk a közigazgatás és a civil szféra közötti együttműködéseket – érzékelteti az új szerepkörrel járó feladat súlyát Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Hálózatban a civilekkel

Folyamatos tájékoztatás, a megye területét lefedő konzultációk, szakmai fórumok, információs napok, ingyenes képzések a civil szektor képviselői számára – ezek töltik meg tartalommal a törekvést. No meg azt a programot is, amelyet „TANDEM-TANuljunk DEMokráciát a közös sikerért!” címmel indított el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, s valósít meg a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvánnyal és a Helyi Mérték Alapítvánnyal közös konzorciumban.

A remények szerint a megyében létrejön és továbbfejlődik egy olyan civil háló, amely más szereplőkkel együttműködve képes részt vállalni fenntartható, jól működő és térségi szintű közös fejlesztésekben. Ezzel teremthető meg a civil szféra megyei szerepvállalásának hosszú távú stabil alapja, megelőzve a pillanatnyi megoldásokból kialakuló feszültséget.

A megyei önkormányzat e folyamat révén egyszerre teremt partnerséget, alakít ki egy információs csatornát, lát el egy hosszú távú támogató-segítő funkciót is a civilek felé, egyben biztosítja a fejlesztési programok társadalmi kontrollját és monitoringját – foglalja össze az elvárásokat Seszták Oszkár.

Az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló programban kidolgoznak egy megyei civil stratégiát is. Az ezt megelőző kutatási folyamatban (önkéntesek bevonásával) 400 civil szervezetet szólítanak meg, hogy a konzorciumi partnerek világos képet kapjanak a megyében működő civil szervezetekről és általánosságban a megyei civil szféráról. Az új partnerségi viszonyrendszer gyorsabb reagálást tesz lehetővé a megyei szintű társadalmi kihívásokra, problémákra. Mindez hozzájárul a helyi közösségépítéshez is, amelyre a jövőben még nagyobb figyelmet szán a megye vezetése.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!