Nyíregyháza hírei

2014.08.01. 08:35

A helyzet ennél csak rosszabb lesz

Budapest, Nyíregyháza - A háziorvosok nagy része közel van a nyugdíjkorhatárhoz, a fiatalok számára pedig nem vonzó ez a pálya.

Budapest, Nyíregyháza - A háziorvosok nagy része közel van a nyugdíjkorhatárhoz, a fiatalok számára pedig nem vonzó ez a pálya.

– Örüljünk, hogy csak ennyi betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban – kezdte reagálását a helyzetre dr. Losonczy János, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. A „miértre” azt válaszolta: ebben az országban a háziorvosi kar átlagéletkora közelíti a nyugdíjkorhatárt, az alapellátást napról napra biztosító orvosok több mint negyede már ma is nyugdíjasként gyógyít, miközben Európa-szerte a legkeresettebb specialitás a háziorvoslás.


Dr. Révész Ferencné: Kicsi a körzet és kevés a kártyaszám, nincs érdeklődő


– Nem túlzás azt állítani: a helyzet csak romlani fog. A kamara évek óta kongatja a vészharangot, és azért harcol, hogy az alapellátás megerősödjön. Ehhez jelentősen emelni kell a finanszírozás összegét és ki kell dolgozni azt az életpályamodellt, ami miatt vonzó lesz egy fiatalnak a vidéki élet. Apropó fiatalok: az egyetemeken végzettek közül elenyészően kevesen jelentkeznek a háziorvosi rezidensi képzésre. Az elmúlt évben 68 fiatal orvos választotta ezt a pályát.

– Nincs utánpótlás! – jegyzi meg Losonczy János, s a helyzetet tovább rontja, hogy a háziorvosainkat tárt karokkal, olyan élet- és munkahelyi körülményekkel várják a nyugat-európai országok, amivel itthon versenyezni nem tudunk. Az elnök szerint pers­pektivikus vidéki életet kellene kialakítani, ami nemcsak az orvost, hanem más értelmiségit is vonzana. Amíg ez nincs, addig nem lesz több gyógyító a kisebb községekben.

Senki sem jelentkezett…

Közel tíz éve nincs állandó háziorvosa Nyírparasznyának. Az önkormányzat közös megegyezéssel vált el akkor a falu orvosától, aki azt megelőzően húsz éven keresztül gyógyította a helybelieket.

– Többször is meghirdettük a háziorvosi állást, de senki sem jelentkezett – vázolta a tényeket Szabó János, a község polgármestere. – A környék településein dolgozó háziorvosok közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, a fiataloknak pedig nem vonzó egy 987–990 lélekszámmal rendelkező település. Az önkormányzat 600 ezer forintot fordíthat a háziorvosi szolgáltatásra, ebből kell fedezni a személyi költségeket, a béreket, a rezsit. Ha pedig valaki vállalkozó háziorvosként dolgozna, fizetnie kellene az asszisztenst, az orvosírnokot, a rezsit, s így már nem éri meg senkinek sem. Az államnak is hozzá kellene járulnia anyagilag a háziorvosok csábításához, hogy szívesen válasszák a fiatalok a háziorvosi munkakört.

A nyírparasznyai önkormányzat egyébként szolgálati lakást, felszerelt rendelőt tud felajánlani az itt letelepedő háziorvosnak, valamint átvállaljuk a szolgálati lakás és a rendelő rezsijét is. Természetesen a gond ellenére a község lakói nem maradnak háziorvos nélkül, minden délután rendel nálunk egy mátészalkai orvos.

Hetente háromszor

– Évek óta betöltetlen Beregdarócon a háziorvosi állás. Ennek egy oka van: annyira kicsi a körzet és kevés a kártyaszám, hogy nem érdeklődik vállalkozó a praxis után – mondta dr. Révész Ferencné polgármester, s hozzátette: megoldott az alapellátás, a daróciak elégedettek a helyettesítő doktor munkájával.

– Hetente háromszor jön Tarpáról a háziorvos. Emellett hétköznap állandó központi ügyelet, hétvégén pedig ügyelet és sürgősségi ellátás áll a lakosság rendelkezésére Vásárosnaményban. Természetesen az lenne a legjobb, ha volna a beregdaróciaknak önálló háziorvosa, vagy ha három-négy település összefogna és létrehozna egy közös körzetet, mert ebből a kártyaszámból egy vállalkozó orvos már meg tudna élni – mutatott rá a település első embere a probléma gyökerére, aki azt is elmondta: a községben minden igényt kielégítő önkormányzati tulajdonú lakás áll rendelkezésre.

– Többször próbálkoztunk körzethatár-módosítással, sikertelenül. Van gyermekgyógyász számára is rendelő, aki legalább hetente szakrendelésben láthatná el a beteg apróságokat. A védőnői szolgálat is három településen működik, Márokpapi fenntartásával. Tudják a beregdaróciak, hogy mikor rendel a háziorvos, mikor jön a védőnő, és a fogorvosi ellátás is heti rendszerességgel történik. – Rugalmas az önkormányzat és a képviselő-testület a fogorvos tekintetében is, akinek térítés nélkül áll rendelkezésére egy modern eszközökkel felszerelt fogorvosi rendelő. A helyhatóság anyagilag is támogatja, mert nem akartuk, hogy csökkenjen a szolgáltatás színvonala, hiszen legfontosabb az emberek egészsége – szögezte le dr. Révész Ferencné.

Tartósan üres háziorvosi praxisok

Baranya megye: 8, Bács-Kiskun: 16, Békés: 19, Borsod-Abaúj-Zemplén: 35, Csongrád: 4, Fejér: 8, Győr-Moson-Sopron: 6, Hajdú-Bihar: 9, Heves: 12, Komárom: 4, Nógrád: 10, Pest: 7, Somogy: 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg: 8 (Balsa, Beregdaróc, Márokpapi, Nyírcsászári, Nyírparasznya, Penészlek, Méhtelek, Tiszaszentmárton), Jász-Nagykun-Szolnok: 15, Tolna: 11, Vas: 6, Veszprém: 4, Zala: 3, Budapest: 4.

(Forrás: Országos Alapellátási Intézet, 2014. július 1-jei adatok)

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!