Nyíregyháza hírei

2014.08.27. 14:12

Megszűnik a támogatás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka megyénkben található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka megyénkben található.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új uniós költségvetési ciklusban már nem számíthatnak a hazai dohánytermesztők a szerkezetátalakítási támogatásra.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke lapunknak elmondta: a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, s ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohánytermesztést Magyarországon.

A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka megyénkben található, ahol hatalmas gondot jelent a munkanélküliség, amely jócskán meghaladja az országos átlagot. Emellett jelentős a dohányterület a szintén sok álláskeresőt nyilvántartó Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében is, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyét is érinti a dohánytermesztés megszűnésének veszélye.

Kíváncsiak voltunk egy megyei termelő véleményére is. Csernáti Sándor nyírmadai gazda lapunk megkeresésére elmondta: mivel drágábban nem tudják megoldani az értékesítést, így a kieső támogatás krízishelyzetet okozhat.

– Hektáronként egymillió forint szerkezetátalakítási támogatást kaptam évente. Enélkül komoly gondjaim lesznek a következő szezonban. Azt gondolom, hogy egyetlen kormány sem hagyhatja ezt a kézimunkaerő-igényes ágazatot veszni hagyni. A gyárak megtermeltetik máshol a dohányt ha kell, de ez az országnak nagy érvágást jelenthet – mondta Csernáti Sándor.

Részletek a Kelet-Magyarország augusztus 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!