Nyíregyháza hírei

2014.08.19. 13:03

Rátapintottak a lényegre: vakon is „látják” a várost

Nyíregyháza - Várhatóan októberben adják át a megyeszékhely első tapintható térképét.

Nyíregyháza - Várhatóan októberben adják át a megyeszékhely első tapintható térképét.

A vakok és gyengénlátók számára segít megismertetni Nyíregyházát az a „tapintható térkép”, ami ősszel a város közterületén kap majd helyet. A domborművön Nyíregyháza legjellegzetesebb épületeit lehet majd kitapogatni. A megvalósítást jótékonysági bál, számtalan támogató, a megyei és a városi önkormányzat is segítette.

Maleczki Péter, a szervező nyíregyházi Rotary Club elnöke érdeklődésünkre elmondta: az ötletgazdák abból indultak ki, hogy a vakok és gyengénlátók számára segítséget jelentene, ha tapintás útján érzékelhetnék, milyenek a belváros épületei.

A domborművön a megyeháza, a városháza, a belváros templomai, terei, valamint a Korona és a Takarék teljes tömbje helyet kapott, az utcanevek braille-írással „olvashatók”.

– Viaszból már elkészült a dombormű, hamarosan az öntödébe kerül. Az öntvénnyel párhuzamosan készül a „tapintható térkép” mészkő talpazata, amelyen a Rotary, mint szervező, valamint a kiemelt támogatók nevei szerepelnek majd. Az installáció tájolása valósághű lesz: aki megtapintja, pontosan tudni fogja, hogy éppen hol áll – mondta az elnök.

Mindenki hozzájárulhat

Jelenleg az utolsó simítások zajlanak: a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének visszajelzései alapján korrigálják a braille-sorokat a Takarékpalota és a park között helyet kapó domborművön, amit a tervek szerint október első hétvégéjén adnak át.

– A „Tapintható láthatatlan” projekt lehetőséget ad önzetlen támogatásra. Különleges élményt és újabb nyíregyházi látványosságot nyer a város egy ilyen alkotással! – érvelt Maleczki Péter.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!