Nyíregyháza hírei

2014.08.27. 12:01

Segíti az önismeretet a múlt

Kálmánháza - Két új helytörténeti kiadvány is megjelent a napokban Kálmán­házán.

Kálmánháza - Két új helytörténeti kiadvány is megjelent a napokban Kálmán­házán.

Szokatlan kép fogadta a napokban a kálmánházi művelődési házba betérő vendégeket, ugyanis előadóművészek helyett régi tárgyak – többek között ködmön, hímzett falvédő, falikép az I. világháborúból, kenderfésű, szénvasaló, 1947-es újság – várták a vendégeket.

Ez az egy hétre tervezett ideiglenes kiállítás adta a keretet két új helytörténeti kiadvány bemutatójához.

Fontos a hagyományápolás

A rendezvényt Urszuly Sándorné polgármester nyitotta meg. Mint köszöntőjében elmondta, a kálmánházi önkormányzat elkötelezett a hagyományápolás, a honismeret iránt, hiszen fontos, hogy a múltat mindenki ismerje.

Kitért arra is, hogy jó lenne állandó helytörténeti gyűjtemény formájában megőrizni a kiállított tárgyakat. Az önkormányzat szeretne ennek érdekében egy tájházat létrehozni, azonban az anyagi lehetőségek egyelőre nem teszik lehetővé. Az egyik kiadványt akár régi-új könyvként is lehetne minősíteni, hiszen 2010-ben már megjelent, most pedig a 2., javított kiadását vehették kézbe az olvasók.

Korrigáltak adatokat

– A Bogárházától Kálmánházáig című könyv második kiadása az első könyvben leírtakat alapjaiban nem változtatta meg – mondta Nagy Tamás, aki Kiss Jánossal közösen írta az első, illetve a mostani kötetet. – Több helyen módosítottuk a könyvet az idő közben birtokunkba jutott hivatalos adatokkal. A korábbi megállapításainkat szükség esetén korrigáltuk, kiegészítettük a hiányzó dátumokat, neveket.

A másik kiadvány a Tanyavilág – Tanyasi élet Kálmánháza határában címet kapta, a szerzője Nagy Tamás, a fotókat pedig Kiss János készítette. A kiadvány bemutatja a Kálmánházához tartozó tanyák mindennapi életét. A könyvbemutatón többen is felszólaltak. Nagy Ferenc így értékelte a két könyvet:

– Komoly szellemi és fizikai munka van mindkét könyvben. Most az lenne igen fontos feladat, hogy megismertessük a gyermekekkel azt, milyen is volt régen a tanyasi élet.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!