Nyíregyháza hírei

2014.08.26. 15:47

Segítő szándékú figyelmeztetés

Nyíregyháza - Augusztus elsején elindult a bírság értesítési rendszer pilot időszaka.

Nyíregyháza - Augusztus elsején elindult a bírság értesítési rendszer pilot időszaka.Már több mint 1 éves a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer. Az e-útdíj rendszer az indulás óta nagyobb zökkenők nélkül, üzemszerűen, szabályozottan működik, mely az elmúlt egy évben teljesítette a költségvetés bevételi elvárásait. Tavaly fél év alatt – azaz december 31-ig – 78,8 milliárd forint volt a bevétel, január elsejétől augusztus 24-én éjfélig pedig 103,6 milliárd forint volt a megszolgált útdíj összege. A rendszerbe eddig mintegy 40 ezer ügyfél közel 142 ezer gépjárművet regisztrált, ezeknek több mint fele (76 ezer tehergépjármű) már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást.

– A 6500 kilométer hosszú díjköteles úthálózaton elkészült és működik mind a 101 ellenőrző kapu. Ezek mellett 45 saját és közel 60 rendőrségi mobil adatgyűjtő autó végzi az ellenőrzést, melynek hatékonyságát várhatóan tovább tudjuk növelni az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrálásával – közölte Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője, hozzátéve: – Ennek köszönhetően hamarosan az e-útdíjas kamerák alkalmasak lesznek az e-matricás úthasználati jogosultság ellenőrzésére, és fordítva. A bírságok behajtását a jogszabályoknak megfelelően közigazgatási eljárás keretében a rendőrség végzi. A legfontosabb tudnivalók az úthasználati jogosultság megváltásával kapcsolatban, hogy a viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra egy irányba biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot az érvényességi időtartamán belül.

A jogszabályoknak megfelelően az ellenőrzési rendszer akkor sem tud méltányosságot gyakorolni, ha a fuvarozó az autópálya helyett a vele párhuzamosan futó, fajlagosan olcsóbb főúton közlekedik. A fedélzeti eszközzel (OBU-val) történő bevallás a felhasználó számára sokkal kényelmesebb díjfizetést biztosít, mint a viszonylati jegy.

– A fuvarozói érdekképviseletekkel való szakmai együttműködésünk egyik eredményeként augusztus elsején elindult a bírság értesítési rendszer pilot időszaka, mely a vélelmezett jogosulatlan úthasználat detektálását követően e-mailben automatikus értesítést küld a regisztrált felhasználónak, ezzel – segítő szándékkal – figyelmeztetve a téves bevallásra. Az értesítési funkció bevezetésével majd lehetőség nyílik arra, hogy a jóhiszemű tévesztők eleget tegyenek a jogkövető magatartásnak, és a következetes hibás felhasználói beállításaik kijavításával elkerüljék a sorozatos bírságokat. A riasztási rendszer nem változtatja meg a bírságolás rendjét, a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatok a zárt ellenőrzési rendszerben átadásra kerülnek a hatóság számára.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!