Nyíregyháza hírei

2014.08.01. 15:04

Szülőfalujáról szólt a szerző a győröcskei könyvbemutatón

Győröcske, Kisvárda, Mándok, Záhony - Szerdán a szűkebb pátriában mutatta be Berecz Csaba szerző a szülőfalujáról írott könyvét.

Győröcske, Kisvárda, Mándok, Záhony - Szerdán a szűkebb pátriában mutatta be Berecz Csaba szerző a szülőfalujáról írott könyvét.

Batári Ferenc polgármester köszöntője után az egykori pedagógus, akinek édesapja is tanítóként pallérozta évtizedeken át az aprócska falu ifjait, népes közönség előtt vallott az indíttatásáról, a könyv születésének folyamatáról, a munkáját segítő tanítványokról, kedves ismerősökről.

Prezentációval egybekötött szuggesztív beszámolójában további érdekességekkel, adalékokkal szolgált a falu történetéről és olyan különleges képeket, korabeli térképeket mutatott be, melyek nem szerepelnek a Szülőfalunk Győröcske címet viselő kötetben. Szólt a Tisza és a Szebecse változatos folyásáról, a település elhelyezkedéséről, hármas tagozódásáról és méretéhez viszonyítva igen gazdag folklórjáról.

Az alkotó, aki a Győröcskén megélt, mély nyomokat hagyó első 31 éve után Kisvárdán telepedett le, mindvégig kapcsolatot ápolt a falubeliekkel, korábbi tanítványaival. A régi ismerősök, kollégák, érdeklődők nemcsak helyből, de például Kisvárdáról, Nyírlugosról, Tiszabezdédről, vagy éppen Vajáról érkeztek szeretetteljes kíváncsisággal a győröcskei könyvbemutatóra.

Mellettük a záhonyi és zsurki önkormányzati képviselők, határvárosi közéleti személyiségek is népes számban tisztelték meg érdeklődésükkel a hiánypótló és értékes munkát végzett alkotót. Berecz Csaba a falu első embere mellett külön kiemelte Háda Imre záhonyi polgármester ügyszeretetét és a tipográfiai munkában jeleskedő Borsi Csaba igényes tevékenységét. A hangulatos könyvbemutató többtucatnyi kötet szerzői dedikálásával ért véget.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!