Nyíregyháza hírei

2014.08.01. 09:01

Teljesítették a bevételi elvárásokat

Nyíregyháza - Az e-útdíjrendszeren belül közel 170 milliárd forint folyt be az államkasszába a tavaly júliusi indulás óta.

Nyíregyháza - Az e-útdíjrendszeren belül közel 170 milliárd forint folyt be az államkasszába a tavaly júliusi indulás óta. Csütörtökön a nyíregyházi ügyfélszolgálati irodában vizitált Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

Kéz a kézben a fuvarozókkal

Az országjáró portya keretében ez volt a tizenhatodik állomáshely, ahol a több mint egyéves HU-GO-ról, azaz a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerről osztotta meg a tapasztalatait.


Kibédi-Varga Lajos: Az e-útdíjrendszer zökkenőmentesen működik


– Az e-útdíjrendszer az indulás óta nagyobb zökkenők nélkül, üzemszerűen, szabályozottan működik, amely az elmúlt egy évben teljesítette a költségvetés bevételi elvárásait. Tavaly fél év alatt (december 31-éig) 78,8 milliárd forint volt a bevétel, az idén január elsejétől július 27-éig pedig 91,9 milliárd forint lett a megszolgált útdíj összege.

– A 6500 kilométer hosszú díjköteles úthálózaton elkészült és működik mind a 101 ellenőrző kapu. Ezek mellett 45 saját és közel 60 rendőrségi adatgyűjtő autó végzi az ellenőrzést, melynek hatékonyságát várhatóan tovább tudják növelni az e-matricás és e-útdíjas ellen­őrzési rendszerek integrálásával.

Ennek köszönhetően ugyanis az e-útdíjas kamerák alkalmasak lesznek az e-matricás úthasználati jogosultság ellenőrzésére – és fordítva.

A NÚSZ Zrt. ellenőrzés-támogatást végez az e-útdíjrendszerben, a bírságok behajtását a jogszabályoknak megfelelően közigazgatási eljárás keretében a rendőrség végzi. Sarkalatos pont, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. optimális kapcsolatot ápol a fuvarozói érdekképviseletekkel.

– A szakmai együttműködésünk egyik eredményeként augusztusban elindul a bírságértesítési rendszer pilot időszaka. Eszerint a vélelmezett jogosulatlan úthasználat detektálását követően a rendszer e-mailben automatikus értesítést küld a regisztrált felhasználónak, ezzel – segítő szándékkal – figyelmeztetve a téves bevallásra.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!