Nyíregyháza hírei

2014.08.11. 12:13

Világsztárok a Vidor fesztiválon

Nyíregyháza - Augusztus 29–szeptember 6. között ismét megrendezik a Vidor fesztivált, a kulturális kavalkád 400 programmal várja az érdeklődőket.

Nyíregyháza - Augusztus 29–szeptember 6. között ismét megrendezik a Vidor fesztivált, a kulturális kavalkád 400 programmal várja az érdeklődőket.

Sétáltam vissza a Vidor-sajtótájékoztatóról és egy szembejövő fiatal lány úgy mosolygott rám, mint aki rég nem látott ismerőssel találkozik. De nem erről volt szó: meglátta a kezemben a fesztivál programfüzetét és azt kérdezte, hol juthatna hozzá.... Ez azt jelzi, közeledik az év egyik legvidámabb hete, amikor az utcák és terek zenészekkel, bűvészekkel, táncosokkal fogadják az arra járókat, akik ha akarják sem tudják kivonni magukat a fesztivál hangulata alól. De miért is akarnák? Egy esztendeje várunk a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjére, amit az idén augusztus 29. és szeptember 6. között immár tizenharmadszor rendeznek meg, a közel 400 program 90 százaléka pedig ingyenes.

Dr. Tasnádi Csaba fesztiváligazgató az eseményt beharangozó tájékoztatón azt mondta, gazdagabb kínálattal várják a kultúra iránt érdeklődőket, mint tavaly.

– A zenei kínálat rendkívül kimagasló, hiszen ez Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol külföldi világsztárokkal is találkozhat a közönség, olyanokkal, mint amilyen a kolumbiai-argentin Che Sudaka, a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, vagy a portugál Toques do Caramulo, de hazai előadók – Kerekes Band, Malek Andrea és a Balogh Kálmán Gipsy Band, Palya Bea, Meszecsinka – is a legmagasabb színvonalat képviselik. A fesztiválon rangos színházi versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, az öttagú zsűri Makk Károly vezetésével kilenc díjat ítél oda. A város főtere a fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként több ezren nevethetik végig a legújabb magyar vígjátékokat, de nem maradnak el az utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti programok sem. Lesz még irodalmi kávéház, ovi-buli, dumaszínház, koncertek az evangélikus templomban, a zsinagógában és a Korzó színpadon, és első alkalommal rendezik meg a Vidor-félmaratont.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta, megemelték a fesztivál támogatására szánt összeget, így a tavalyi 10 millió forint után ebben az évben 17 millió forinttal járul hozzá a város a Vidor sikeréhez. – Nyíregyháza számára fontos a kultúra és ez nemcsak épületek felújításában nyilvánul meg, hanem olyan eseménysorozatok támogatásában is, mint amilyen a Vidor – mondta a polgármester és hozzátette: annak a fesztiválnak, amit már tizenharmadszor rendeznek meg, nemcsak múltja és hagyománya, de jövője is van.

Részletek a Kelet-Magyarország keddi számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!