Nyíregyháza hírei

2014.08.28. 11:39

Víz, amit naponta fogyasztunk

Nyíregyháza - Az ivóvíz minőségének ellenőrzése sokkal gyakoribb és rendszeresebb, mint az ásványvizeké.

Nyíregyháza - Az ivóvíz minőségének ellenőrzése sokkal gyakoribb és rendszeresebb, mint az ásványvizeké.– A pseudomonas egy indikátorbaktérium, jelzi, hogy a kútban vagy a csőhálózatban nincs minden rendben – fogalmazott sajtónyilatkozataiban Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója azután, hogy kedden több tízezer liter baktériummal szennyezett ásványvizet vontak vissza az üzletekből.

– A baktérium nagy mennyiségben a legyengült immunrendszerű embereknél légzőszervi, illetve emésztőrendszeri tüneteket is okozhat. A kifogásolt ásványvizek esetében nem volt magas a baktérium jelenléte, de arra utalt, hogy gond van a palackozóüzemben – magyarázta. – A nitrition magas koncentrációban, folyamatosan fogyasztva a gyerekeknél az úgynevezett kék betegséget okozhatja, amikor a vörösvértestek nem tudnak megfelelő mennyiségben oxigént megkötni.

– Egy átlagos fogyasztó olyan kis mennyiségben juthatott káros anyagokhoz a fertőzött ásványvizekből, hogy egészségkárosodás veszélye nem állhat fenn – hangsúlyozta az igazgató.

A vizsgálat során az üzemeket is ellenőrizték és kiderült, nem a kutakból, hanem a palackozás során került a szennyeződés a termékekbe; azóta megtörtént a csőhálózatok fertőtlenítése. A Nébih tiltólistáján nem szereplő ásványvizek fogyaszthatóak.

Kíváncsiak voltunk, hogy a vezetékes ivóvizet milyen gyakran vizsgálják, a fertőzött ásványvizekre célellenőrzés során bukkantak.

Hetente kétszer

– Az ivóvíz minőségének ellenőrzése sokkal gyakoribb és rendszeresebb, mint az ásványvizeké – mondta el lapunk érdeklődésére Szilágyiné Puskás Erzsébet, a Nyírségvíz Zrt. laboratóriumának vezetője. – Nyíregyházán a hálózati rendszerbe jutó víz minőségét bakteriológiai és kémiai szempontból is heti két alkalommal vizsgáljuk, ez lényegesen gyakoribb annál, mint amit a jogszabály előír.

– Laboratóriumunk a szerves és szervetlen mikroszennyezőket is beleértve több mint 100-féle paraméter vizsgálatát végzi rendszeresen a hálózati ivóvízből és a vízbázisként szolgáló mélyfúrású kutakból. A kifogásoltsági arány a nyíregyházi hálózaton rendkívül jó, 0,1 % alatti! – tette hozzá a szakember.

Szilágyiné Puskás Erzsébet kérdésünkre elmondta azt is: ásványvizeknél elképzelhető, hogy a palackozástól a felhasználásig hetek, sőt hónapok telnek el, és ez idő alatt a vizet többnyire szobahőmérsékleten tárolják. Ilyen hosszú idő alatt az ásványvízben (különösen a szénsavmentesekben, de tapasztalták a szénsavas ásványvízben is) a baktériumok elszaporodhatnak. Elég, ha a palackozás, csomagolás során egyetlen baktérium is bekerül a rendszerbe, az a megfelelő tápanyagforrás esetén képes elszaporodni. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamos egyéneknek nem is javasolt bizonyos ásványvizek tartós fogyasztása a magasabb nátrium- és kalciumtartalom miatt.

– A legtöbb ásványvíznek ammóniumion-tartalma is van, ez a magyarországi rétegvizekre jellemző paraméter, nem külső szennyezésként, hanem geológiai úton kerül a vízbe. A hálózati vízben 0,5 mg/l alá kell csökkenteni az ammónium értékét, de az ásványvizek esetén ez nem történik meg és így megeshet, mint ahogy elő is fordult, hogy a hosszú állás során az ammónium nitritté alakul át, ami viszont már veszélyes is lehet – fogalmazott a laboratórium vezetője.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!