Nyíregyháza hírei

2014.09.10. 09:56

Az alapellátás ünnepe

Nyíregyháza - Az egészségügyi ellátás 24 órás szolgálat, állandó készenlétet igényel.

Nyíregyháza - Az egészségügyi ellátás 24 órás szolgálat, állandó készenlétet igényel.– Kell egy nap az évben, amikor az egészségügyi alapellátásában dolgozók munkáját ismerjük el, s méltatjuk azt a mindennapi erőfeszítést, amit orvosként, védőnőként, szakdolgozóként, vagy az alapellátásban bármilyen tevékenységet végezve megtesznek – fogalmazott az idén első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal szervezett ünnepségen Csikós Péter, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője. Az igazgatóság feladata 102 háziorvosi, felnőtt-, gyermekorvosi és fogorvosi praxisának, 38 területi védőnői és 25 iskolai egészségügyi körzetének igazgatása és szervezése, valamint az alapellátás orvosi ügyeleteinek megszervezése is.

– Az egészségügyi ellátás 24 órás szolgálat és állandó készenlétet igényel – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta, aki beszélt arról is, a város tavaly tudta megteremteni az anyagi fedezetét annak, hogy a megyeszékhelyen felújítsanak kilenc háziorvosi rendelőt a Vay Ádám körúton és az Ungvár sétányon; ez utóbbi gyermekorvosi rendelőihez védőnői helyiségek is tartoznak, és így több mint 16 ezer nyíregyházinak teremtik meg a korszerűbb ellátás feltételeit. Szólt arról is, hogy a megyeszékhelyen területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi (felnőtt-, gyermekorvosi, fogorvosi) praxisok tavaly 8, az idén már 12 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, az elnyert összeget pedig infrastruktúra-fejlesztésre, eszközök beszerzésére fordíthatják.

– Akár az épületet, akár a műszereket és eszközöket nézzük, önmagukban semmit sem érnek, a magas színvonalú munka adja meg ezek lényegét – hangsúlyozta a polgármester, és hozzátette: a fejlesztések elindultak, s az a cél, hogy Nyíregyháza minden rendelője, épülete és intézménye megújuljon, korszerűsödjön. – A 7 éves uniós költségvetési ciklusban 23 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd a rendelkezésünkre, s ez páratlan lehetőségeket jelenthet a városnak – mondta Kovács Ferenc.

Ezt követően a kiemelkedő szakmai munkát végzők vehettek át oklevelet, pénz- és tárgyjutalmat.

– Mindenki úgy dolgozzon, mintha a saját maga szolgálatát venné igénybe! – mondta Csikós Péter utalva ezzel arra is, egyszer mindenki megfordul egy alapellátást nyújtó intézményben, még azok is, akik a mindennapokban gyógyítanak, kezelnek, ellátnak.

Életet mentett a védőnő

Vastaps kísérte Talpasné Kálya Enikőt, amikor az oklevél átvételére kérték. Az ok pedig nem más, mint az, hogy életet mentett.

– A nagymamámat mentem meglátogatni a nyírteleki szociális otthonba. Nem láttam, mi történt, csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik néni félrenyelt, majd fuldokolt, teljesen elkékült és az eszméletét is elveszítette. Egyetlen pillanatig nem gondolkodtam, ösztönösen cselekedtem, amikor csatlakoztam az ápolónőkhöz és segítettem a néninek megszabadulni a megakadt falatnyi ételtől. Az erőfeszítést siker koronázta, semmi gond nem volt, az idős hölgy ma is jól van – elevenítette fel a történteket a védőnő, s annyit fűzött hozzá: a helyében mindenki ugyanezt tette volna.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!