Nyíregyháza hírei

2014.09.18. 11:15

Célegyenesben a Nemzeti Vágta

Nyíregyháza - A közmédia csatornáin csaknem három órás élő műsorfolyam keretében követhetik figyelemmel a nézők a versenyt.

Nyíregyháza - A közmédia csatornáin csaknem három órás élő műsorfolyam keretében követhetik figyelemmel a nézők a versenyt.

Öt szabolcs-szatmár-beregi település neve bukkan fel a hetedik Nemzeti Vágta előfutamainak beosztásánál. A Hadtörténeti Múzeumban sorsoltak, azóta a lovasok ennek a lázában égnek. Többek között Márton Sarolta, a Nyírségi Vágta győztes is, aki Ringló hátán nyerte meg a harangodi versenyt.

– Állítom, most jobb állapotban van a 8 éves holland sportló kanca, mint amikor megnyertük a Nyírségi Vágtát. Bár szeptembertől Budaörsön dolgozok, az otthoniak karban tartják Ringlót. Hétvégente tudok lovagolni, akkor viszont újra egymásra találunk. A felkészülés tehát remekül sikerült, várjuk a Nemzeti Vágtát – fejtegette a huszonegy esztendős díjugrató, aki Ilk községet képviseli. Esélyt is latolgatott egyúttal: – Szerintem, aki elindul, a legjobbat szeretni kihozni. Hogy ez mire elég, a helyszínen kiderül. Rengeteg múlik a formaidőzítésen. Nekem speciel a döntő a cél, jó volna egy dobogós pozíciót elérni. Nagyjából tisztában vagyunk a mezőny erősségével, de persze a papírforma borulhat.

Péntektől vasárnapig tart a Nemzeti Vágta programsorozata, és a szeptember 21-i döntőben kiderül: ki viselheti a 2014 leggyorsabb lovasa címet és veheti át az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat, valamint a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát. A döntőben másodikként befutó versenyző egymillió forintot, a harmadik helyezett 500 ezer forintot, a 4. és 5. helyezett pedig 300-300 ezer forintot vihet haza.

Hűen a hagyományokhoz a Nemzeti Vágtát az idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: ezúttal Skultéty László (1738-1831) strázsamester, a magyar történelem leghosszabb ideig szolgált huszára előtt tiszteleg a lovas rendezvény.

Összesen 17 elővágtát rendeztek meg mintegy 300 település részvételével, közülük 72 település képviselője mérkőzhet meg a fővárosban. Az először tavaly elindított, nagy sikerű nemzetközi futam most is lesz, és a résztvevő országok száma már tizenkettőre bővül. A magyar lovas mellett biztosan ott lesz többek között a tavalyi győztes Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, Kazahsztán, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Bulgária és az Egyesült Államok zsokéja. Lóból sem árt meg a sok...

Jótékonysági sztárfutam lesz

A háromnapos rendezvényen az idén is lesz többek között jótékonysági sztárfutam, huszárvágta, kocsitoló verseny, a vendégeket pedig Vágta Korzó és Országkonyha várja ínycsiklandozó ételekkel és italokkal, valamint változatos programokkal és vásárral. A Nemzeti Vágta részletes programja megtekinthető a www.vagta.hu internetes oldalon.

KM–LTL

A beosztás

A Nemzeti Vágtán a szabolcs-szatmár-beregi érdekeltségű előfutamok:

5. futam: Keszthely, Decs, Izsák, Szada, Sopron, Nyírbogdány (Eszenyi Róbert Maxim Rambo nyergében)

6. futam: Hatvan, Tornyos, Cegléd, Lemhény, Kállósemjén (Bódi Albert - Narco), Ilk (Márton Sarolta – Ringló)

8. futam: Kerekharaszti, Gödöllő, Sepsiszentgyörgy, Karád, Hernádnémeti, Nagykálló (Bakos Eszter – Fokos Fátyol)

11. futam: Erdőszentgyörgy, Sükösd, Bábolna, Zalakaros, Nagyvázsony, Tiszabezdéd (Harman Norbert – Dino)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!