Nyíregyháza hírei

2014.09.12. 08:13

Megújulhatnak a temetői fasorok

Nyíregyháza - Több szempont szerint és több szakember véleményével készülnek el a tervek.

Nyíregyháza - Több szempont szerint és több szakember véleményével készülnek el a tervek.

Felújításra szorulnak a nyíregyházi Északi temető fasorai, s ez bizony nem egyszerű feladat. A botanikai szempontokat biztonsági, kegyeleti, és olykor érzelmi motivációkkal kell egyeztetni – épp ezért kért segítséget szakemberektől a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója, Szekrényes András.


Szekrényes András: A temető zöldfelületeinek a megőrzésére törekszünk.


Árnyékukban a sírok

A csöndes emlékezés méltó környezetéhez elengedhetetlenül hozzátartozik a zöldfelület, így váltak észrevétlenül a kegyelet részévé fák, cserjék is. Ám a temetői sétányok és sírok mentén telepített fák sem örök életűek, azok is öregednek, megbetegednek, vagy csak egyszerűen túlnövik a rendelkezésre álló teret. Vagyis bármennyire szomorú, néhány famatuzsálemet ki kell majd vágni, de üres, kopár területet senki nem szeretne.

– A városvezetés most forrást biztosított a fasorok felújításához, de egy olyan tervet kért tőlünk, amely minden szempontra tekintettel oldja meg ezt a feladatot – vezette be a csütörtök délelőtt tartott helyszíni szemlét Szekrényes András.

A terv elkészítéséhez ugyanis szakértők segítségét kérte, bevonva az önkormányzat, a NYÍRVV Kft., a Nyíregyházi Városvédő Egyesület, a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kert szakembereit. Együtt térképezték fel a terepet, és dolgoznak ki hamarosan egy tervet a fafajok megválasztásától a telepítésen át a gondozásig.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!