Nyíregyháza hírei

2014.09.30. 09:07

Nem éri meg elkerülni a sulit

Nyíregyháza - Felfüggesztik a családi pótlék utalását, ha a gyermek 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul.

Nyíregyháza - Felfüggesztik a családi pótlék utalását, ha a gyermek 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul. A szeptember a diákok „nem szeretem” hónapja, hiszen ekkorra véget ér a gondtalan szünidő és kezdődik az iskola, amit sokan szeretnének elbliccelni; kicsit gyarapítanák még a kötelezettségektől mentes napok számát.

Már szeptemberben sem

– Ha az elmúlt tanévkezdést és az ideit nézzük, akkor igen jelentősen csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik igazolatlanul hiányoztak a tanórákról – tudtuk meg dr. Galambos Ildikótól, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetőjétől. A hivatalhoz tartozik a megyeszékhelyen túl további 14 település, s akár a 10 órányi hiányzások számát – ekkor értesíti az iskola jelzése alapján a gyámhivatal a szülőket a gyermekük mulasztásáról –, akár a kritikus 50 órás „iskolaelkerülést” tekintve – ekkor szüneteltethető a családi pótlék folyósítása – kirívóan kevesebb ilyen eset fordult elő.


Kovács Lajosné: Folyamatos kapcsolatban vagyunk a jelzőrend­szer tagjaival.


– A tapasztalataink szerint a szülők és a diákok is egyre komolyabban veszik a kötelezettségüket, s ebben fontos szerepe lehet annak, hogy sok esetben a kieső családi pótlék igen jelentős bevételkiesés – említette a hivatalvezető.

– Az első félévben kevesebb a hiányzás, tanév vége felé szokott emelkedni, de évről évre kevesebb esetben fordul elő – jegyzete meg az elmúlt két év tényeit figyelembe véve dr. Galambos Ildikó.

Már négy éve…

S ez összecseng azzal, amit vasárnap a Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkársága közleményben tudatott.

– Átlagosan mintegy 15 százalékkal csökkent az iskolákban az 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzások száma a 2013-14-es tanévben az azt megelőzőhöz képest. A kormány 2010-ben döntött arról, hogy a tanköteles korú gyermekeknél a rendszeres iskoláztatáshoz köti a családi pótlék kifizetését. Így ma már – életkortól, szociális helyzettől függetlenül – felfüggesztik a családi pótlék utalását azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke több mint 50 órát hiányzik igazolatlanul. Míg a 2009-2010-es tanévről a 2012-2013-asra 35 százalékkal, addig az idén júniusban véget ért 2013-2014-es tanévre további 15 százalékkal csökkent átlagosan ez az arány – ismertette az államtitkárság az adatokat.

A tinédzserekre jellemző

– Ez év január elsejétől 26 esetben kellett új eljárást indítanunk, melyből 7 család ismét kaphatja a támogatást. Amikor 2013. január elsején átvettük az önkormányzatoktól az 50 órát meghaladó hiányzásokat, akkor ez a járási hivatalunkhoz tartozó 11 településen – ami több mint 21 ezer lakost jelent – 64 tanulót érintett – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajosné, a Záhonyi Járási Hivatal vezetője és megjegyezte: közülük 22-en ismét jogosulttá váltak a támogatásra.

– A számok is jól tükrözik, hogy az új és a meglévő eljárások száma is csökkenő tendenciát mutat, valóban van visszatartó hatása a szigorításnak – összegezte az intézményvezetők tapasztalatait is a hivatal vezetője. Megtudtuk, hogy 10 óra hiányzás után a járási gyámhivatal írásban értesíti a szülőket, és a várható következményekre is felhívják a figyelmüket. Abban az esetben, ha a tanuló mégis eléri a kritikus 50 órás igazolatlan mulasztást, akkor a családtól megvonják az iskoláztatási támogatást. Amennyiben az ezt követő három hónapban nincs további hiányzása a gyereknek, akkor egy felülvizsgálat után ismét jogosultakká válnak a támogatásra – ismertette a folyamatot Kovács Lajosné, és hozzátette: főként a 13–16 év közötti korosztályra jellemző továbbra is a „távolmaradás”.

– Az igazolatlan hiányzások megszüntetése érdekében az oktatási intézményekkel és a jelzőrendszer tagjaival állandó kapcsolatban vagyunk és folyamatosan tájékoztatjuk egymást – hangsúlyozta Kovács Lajosné hivatalvezető.

 

Rendszeres ellenőrzések

– A rendőrség, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is odafigyel a tanítási időben az oktatási intézményeken kívül igazolatlanul tartózkodó gyerekekre – tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely r. őrnagy, a megyei rend­őr-főkapitányság szóvivője.

– A bevásárlóközpontokban, állomásokon és más hasonló helyeken rendszeresek az ellenőrzések.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az iskolarendőrökön, bűnmegelőzési tanácsadókon és az iskolákat célzó más programomon keresztül, a diákok, tanárok és szülők közvetlen informálásával, felvilágosításával is segítséget nyújt.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!