Nyíregyháza hírei

2014.09.27. 14:17

Otthonná vált menedék

Nyíregyháza – A tavaszi fertőzések elmúltak, de maradt a telt ház a Csatorna utcai állatotthonban. Mostanában elég nagy a pörgés náluk, naponta 4–6 alkalommal hívnak balesetes és kidobott állatokhoz.

Nyíregyháza – A tavaszi fertőzések elmúltak, de maradt a telt ház a Csatorna utcai állatotthonban. Mostanában elég nagy a pörgés náluk, naponta 4–6 alkalommal hívnak balesetes és kidobott állatokhoz.Egyre gyakoribb, hogy a telefonálók azt is látják, amikor az autóból szélnek eresztik a kutyát vagy macskát, de szinte soha nem jegyzik fel a rendszámot, pedig fontos lenne, hiszen segítene azonosítani az állatkínzót. Kínzásnak minősül ugyanis magára hagyni egy állatot, ugyanúgy, ahogy egy kutya meghurkolása is az – vázolta a hatályos törvényt Pelyvás Csaba, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány sajtóreferense, aki nem véletlenül hozta fel az utóbbi példát.

A megelőzés a legfontosabb

Nemrég került be hozzájuk egy olyan kutya, amelyiknek 7-8 centi szélességben nyúzta le a bőrét, vágott a húsába és az izomzatába a nyakába fűzött drót. Az sem ritka – tette hozzá –, hogy a gazdák úgy szabadulnak meg a fölösleges szaporulattól, hogy egyszerűen kidobják vagy elássák a kölyköket, ahelyett, hogy megelőzve ezt ivartalanítanák az állataikat.

– A kapacitásunk ugyan véges, de próbálunk segíteni. Ha nem is tudjuk azonnal fogadni a gazdátlanná vált kutyákat, macskákat, ideiglenesen otthont keresünk nekik, míg örökbefogadókra nem találunk. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy ha valakinek meg kell válnia a kedvencétől, az az utolsó utáni pillanatban jelzi, pedig bizonyára már korábban is tudta, hogy költözni fog. Ha hamarabb szólnak, az állatotthon Facebook-oldalán megpróbálhatnánk gazdit keresni, kiküszöbölve ezzel, hogy bekerüljön a menhelyre, mert így egy töréssel kevesebb lenne az életében – mutatott rá Csaba.

Kérdésünkre, hogy a tavaszi telt házon és az emiatt is terjedő fertőzéseken sikerült-e túllépniük, a sajtóreferens elmondta: többé-kevésbé igen, mert a kölyköknek egyforma az oltási ciklusa, ugyanazt a védettséget tartják.

Napelem a tetőre

– A macskaházban nemrég kétféle fertőzés is terjedt, de az állatorvos szakszerű segítségével sikerült ezen úrrá lenni. Jelenleg nem tudunk több kiscicát fogadni, de a felnőtt macskáknál még van hely. Kutyák tekintetében szinte mindig túllépjük kicsit a befogadóképességünk határát, nincs ez másként most sem, ráadásul a legnagyobb kennelsorunkat felújítás miatt hamarosan ki kell ürítenünk félig. És még egy jó hír: novemberre egy napelemes rendszer kerül a tetőre, amivel kissé csökkennek a költségeink.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!