Nyíregyháza hírei

2014.09.03. 14:01

Több mint félmilliárdot kaptak adósságkonszolidációra a szabolcsi kórházak

Nyíregyháza, 2014. szeptember 3., szerda (MTI) - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) központi forrásból 538 millió forintot kapott adósságkonszolidációra - közölte az intézmény főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2014. szeptember 3., szerda (MTI) - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) központi forrásból 538 millió forintot kapott adósságkonszolidációra - közölte az intézmény főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán. Mangol Csilla elmondta, országos szinten 11,8 milliárd forinthoz jutottak ezzel a gyógyintézmények, ami - az államtitkári magyarázat szerint - hivatalosan nem tekinthető adósságkonszolidációnak, inkább egyfajta "támogatás" a kórházak számára.

A négy kórházat működtető SZSZBMK-nak juttatott 538 millió forintot - szigorú szabályok szerint - egyrészt a köztartozások és a régen lejárt szállítói tartozások, másrészt a közreműködő szervezetek és az egészségügyi szolgáltatók felé fennálló adósság rendezésére fordítják - ismertette Mangol Csilla hozzátéve, utóbbi körben a Nyírségvíz Zrt.-nek például 65 millió forintot tudtak tőketartozásként átutalni.

A főigazgató a sajtótájékoztatón felidézte, az intézményben 2012-ben indult el az adósságrendezési program, ami az akkori 5 milliárdos tartozást volt hivatott csökkenteni. Ennek köszönhetően 2013 elején 4 milliárd forintra mérséklődött az adósságállomány, amelyen az évközben kapott 2,3 milliárdos adósságkonszolidációs csomag tovább csökkentett.

Az idei év végére nem lesz több az adósság mint körülbelül 2,8 milliárd forint, az év végi "kasszapénz" segítségével pedig ismét a tavaly év végi szinten lehet a tartozás nagysága - közölte Mangol Csilla.

"Megállítottuk az eladósodást, az a cél, hogy a következő években egyre ügyesebben és minél jobb hatékonysági lépésekkel nemcsak az adósságot stabilizáljuk, hanem minőségi betegellátást is nyújtsunk" - fogalmazott a főigazgató.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!