Nyíregyháza hírei

2014.10.22. 13:35

„A lelkünket nem adjuk”

Nyíregyháza - A megemlékezés jegyében telnek az elkövetkező napok megyeszerte. Összeállításunkban elolvashatják, a megye települé­sei hogyan emlékeznek, dr. Bene János múzeumigazga­tó pedig a nyíregyházi ese­mé­nyekről és a forrada­lom mártírjai­ról beszél.

Nyíregyháza - A megemlékezés jegyében telnek az elkövetkező napok megyeszerte. Összeállításunkban elolvashatják, a megye települé­sei hogyan emlékeznek, dr. Bene János múzeumigazga­tó pedig a nyíregyházi ese­mé­nyekről és a forrada­lom mártírjai­ról beszél.

Az 1956. októberi eseményeket idézik fel a következő napokban önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények – a méltóságteljes megemlékezések jegyében telik a hosszú hétvége. Vannak olyan települések, ahol már kedden megtartották az ünnepségeket, és több oktatási intézményben is megemlékeztek az 58 évvel ezelőtti történésekről.

– Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy miért buknak el a diktatúrák, mi az, ami utcára visz diákot, orvost, tanárt – mondta a Nyíregyházi Főiskolán az intézmény rektora, dr. Jánosi Zoltán, akinek egy vers segített a megoldásban. Egészen pontosan Szécsi Margit „Vadak jegyében” című versének az a mondata, ami szerint: „Arany irhánkkal a mohók vágya beteljen. Legyen elég a szőr, a vér – Lelkünk ne kelljen”. A diktatúra akkor bukik meg, amikor az emberek nem engedik meg, hogy a hatalom a lelküket is elvegye – mondta.


Az 1956. október 23-ai fővárosi történések hatására három nappal később Nyíregyházán is kezdetét vette a forradalom.


Eltávolított vörös csillag

– A Rákosi Mátyás által kialakított egyszemélyi diktatúra ellen fellázadt fiatalok október 26-án eltávolították a zöld irodaház tetején lévő vörös csillagot, melynek a helyére a magyar trikolórt tűzték ki. A villamos tetejéről leszerelték a „Világ proletárjai egyesüljetek” feliratot, és egy asszony a jármű tetejéről elszavalta a Nemzeti dalt. A Pátzay Pál által 1945-ben készített kozák lovas szobrot 12 óra körül ledöntötték, melynek talapzatáról a forradalom egyik későbbi mártírja, Tomasovszky András felolvasta a Borsod megyei sztrájkbizottság követeléseit. Közben a Kossuth téren a második világháborúban elesett szovjet tisztek emlékére állított obeliszkeket a tüntetők ledöntötték, széttörték a hirdetőtáblákat, a városháza homlokzatáról pedig eltávolították a Rákosi-címert. A József Attila kultúrház hangosbemondóján a forradalom másik mártírja, Szilágyi László ismertette a Nagy Imre kormányához küldött táviratot.

A forradalom leverését követően Tomasovszkyt és Szi­lágyit 1957-ben letartóztatták, majd 1958. május 6-án kivégezték őket. Díszsírhelyük 1991 óta az Északi temetőben található – idézte fel a múlt eseményeit Holmár Zoltán múzeumpedagógus.

 

A középiskolások ’56-os kívánságai

„Nyíregyházi középiskolások 21 pontban összefoglalt kívánságaikat írták meg levélben Nagy Imrének és Kádár Jánosnak. Lapunk elődje is közölte, hogy a kossuthos, a zrínyis és a tanítóképzős fiatalok a szovjet csapatok kivonulását, hazánk függetlenségét, a szólás- és sajtószabadságot, a szabad választást, a Szovjetunióból a hadifoglyok hazaengedését, a nyugati egyetemek megnyitását a magyar fiatalok előtt – egyebek között ezt sürgették levelükben.

A közgazdasági szakközépiskola diákjai is csatlakoztak a levélben foglaltakhoz, 1956. október 27-én 764 ifjú látta el kézjegyével a táviratot.” – olvasható a Kelet-Magyarország 1990. október 24-ei számában.

 

Megemlékezések a megyében

Október 22-ei ünnepi programok

 • Dombrád. ’56-os megemlékezés az Ady Endre Művelődési Házban, a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola diákjai elevenítik fel az emlékező közösség számára ’56 emlékét.
 • Nyíregyháza. 9.15: „Emlékezés a hősökre – elődeink nyomában”
 • ünnepi műsor a Szent Imre Katolikus Gimnázium dísztermében. 10: emléktábla-koszorúzások 8 helyszínen. Volt ÁVH-s épületen lévő emléktábla (Sóstói út 2.). 10.30: Nagy Imre dombormű. 11: Büntetés-végrehajtási Intézet (Bujtos u. 5.). Szilágyi László emléktáblája (Kossuth Lajos Gimnázium). 11.20: Dandos Gyula emléktáblája (Szent István utca). 11.30: dr. Babicz Béla emléktáblája (Luther u. 1–3.), 11.40: Bán István emléktáblája. 13: Rácz István emléktáblája (ÉVISZ)
 • Újfehértó. 11: az önkormányzat, valamint a Szent István Gimnázium díszudvarán tartandó ünnepi megemlékezésén köszöntőt mond Buczkó Ágnes igazgató, majd koszorúzás lesz a főtéren.
 • Tiszadada. 11.45: a Hősök kertjében koszorúzás, majd déltől a helyi művelődési házban folytatódik a megemlékezés. Kovács Géza önkormányzati képviselő mond beszédet, melyet a Holló László Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak műsora követ.
 • Szakoly 14.30: ünnepi megemlékezés, gyülekező 14.15-kor a polgármesteri hivatal előtt.
 • Nyírmada. 15: Városi ünnepi megemlékezés a Kálvin téri kopjafánál. Ünnepi köszöntőt mond a város polgármestere, Kálmán Béla, majd a Patay István Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora következik.
 • Gávavencsellő. 15: ’56-os megemlékezés a polgármesteri hivatal udvarán, az ’56-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Rusz Péterné, Gávavencsellő díszpolgára, majd a Rakovszky-iskola diákjainak műsora következik.
 • Kemecse. 17: ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, ünnepi beszédek, közös ima, emléktábla-koszorúzás, mécsesek gyújtása, mozi előtti tér.
 • Fényeslitke. 17: emlékünnepség és koszorúzás, művelődési ház
 • Tiszalök. 17: ünnepi megemlékezés, művelődési ház nagyterme.
 • Oros. 17.30: emlékünnepség és fáklyásfelvonulás a Bíró Sándor emléktáblához, posta előtti terület.
 • Pátyod. 18: ünnepi megemlékezés, Dr. Antall József Oktatási, Kulturális és Szabadidő Központ aulája
 • Október 23-ai ünnepi programok

 • Nyírtelek. 10: A forradalom emlékére megemlékezés, Királytelek Vigadó (Arany János út 27.).
 • Nyíregyháza. 10:ünnepi megemlékezés, ünnepi beszédek, koszorúzás, Hősök tere 9.
 • Nyírbátor. 16.30: „Kiáltunk szebb világot!” ünnepi megemlékezés. Koszorúzás a múzeumkertben, ünnepi műsor a Kulturális Központban, kísérőprogramként „Beszélő plakátok” kiállítás.
 • Nagykálló. 17: ünnepi megemlékezés, „Október” címmel ünnepi műsort adnak a Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozatos növendékei, főtér.
 • KM

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!