Nyíregyháza hírei

2014.10.10. 14:26

Átadták az M3-as autópálya új szakaszát

Őr, 2014. október 10., péntek (MTI) - Átadták az M3-as autópálya új, a 49-es főúttól Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométer hosszú szakaszát pénteken, a kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg.

Őr, 2014. október 10., péntek (MTI) - Átadták az M3-as autópálya új, a 49-es főúttól Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométer hosszú szakaszát pénteken, a kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg.

Az átadáson Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az autópálya nemcsak az anyaországban élőknek fontos, hanem határon túliakat is közelebb hozza a nagyvilághoz.

"Ezzel az autópályával nemcsak egy utat adtunk át, hanem felhívtuk a befektetők figyelmét erre a térségre" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: az út bizonyítja, hogy van még terület, élet, munkaerő Magyarország északkeleti részében is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a Vásárosnaményt elérő sztráda megépítésével évtizedes álmuk teljesült a szatmári és beregi embereknek.

Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd ezt a térséget Magyarország és Európa vérkeringésébe is - hangsúlyozta az államtitkár. Czomba Sándor kifejtette, nagyon fontos, hogy az autópálya segítségével új munkahelyek jöjjenek létre ebben a régióban.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője felidézte, tavaly kezdődött a sztrádaszakasz kivitelezése, az építkezés 350 napot vett igénybe.

Megemlítette, az autópálya a vele párhuzamosan futó, nagy forgalmú, 41-es főutat tehermentesíti.

Az új sztrádaszakaszt péntek délben nyitják meg a forgalom előtt, péntek éjfélig ingyen használhatják a közlekedők.

A pályaszakasz a csengersimai magyar-román határátkelőre vezető 49-es főút mellett fekvő Őr határából indul és Papos, Pusztadobos és Nyírparasznya településeket érintve éri el Vásárosnaményt.

Az építést a közbeszerzésen nyertes az M3 KRASZNA 2012 Konzorcium (Magyar Aszfalt Kft., KÖZGÉP Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt., Colas Hungária Zrt.) végezte. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként 85 százalékos uniós támogatás és 15 százalékos hazai forrás segítségével valósult meg.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény között két szakaszban épült ki. Az első, 33,8 kilométer hosszú autópálya szakasz Nyíregyházától a 49-es út mellett lévő Őr községig tart, ezt 2013 elejétől már használhatják a közlekedők. Ez a szakasz az Új Széchenyi Terv keretében nettó 31,9 milliárd forintért épült meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!