Nyíregyháza hírei

2014.10.15. 12:50

Családban marad a politikai karrier

Nyíregyháza - Az egyik városunkban apa és fia, illetve egy házaspár lett a képviselő-testület tagja a szavazók döntése alapján.

Nyíregyháza - Az egyik városunkban apa és fia, illetve egy házaspár lett a képviselő-testület tagja a szavazók döntése alapján.

Sok érdekességet találhattak olvasóink abban az összeállításban, amelyben közreadtuk megyénk polgármestereinek nevét, valamint a képviselő-testületek összetételét. Van olyan település, ahol a férj polgármester, a feleség pedig önkormányzati tag lett. Több előfizetőnkben is felvetődött a kérdés, ilyen esetekben nincs-e a megválasztott személyek között összeférhetetlenség.

Harminc nap haladék

– Az önkormányzati törvény alapján a családtagok esetében nincs összeférhetetlenség – összegezte a válasz lényegét érdeklődésünkre dr. Papp Csaba megyei jegyző, majd így folytatta:

– A törvény célja az, hogy a választói akarat minél szélesebb körben érvényesüljön, ezért a választópolgárok a közeli hozzátartozókra is leadhatják a voksukat. Amennyiben összeférhetetlenségi ok merülhet fel, az még nem akadálya annak, hogy valakit polgármesterré vagy önkormányzati képviselővé válasszanak. Amikor a megválasztott személy átveszi a mandátumát, nyilatkozik, hogy a régi tevékenysége és az új tisztsége között van-e összeférhetetlenség. Ha van, akkor harminc nap haladékot kap arra, hogy megszüntesse azt az állapotot. Ha a határidő letelte után nem szünteti meg az összeférhetetlenséget, akkor eljárást lehet kezdeményezni ellene, mely után meg kell válnia a mandátumától.

Új jogintézmény a méltatlanság

Kíváncsiak voltunk arra is, mely esetekben beszélhetünk összeférhetetlenségről?

– Például a megválasztott személy nem folytathat olyan tevékenységet, amely a közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet országgyűlési képviselő, megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, központi, államigazgatási szerv vezetője, köztisztviselője, kormánytisztviselő, jegyző, aljegyző, önkormányzati hivatal köztisztviselője, alkalmazottja.

– Az önkormányzati törvény új jogintézménye a méltatlanság. Méltatlanság esetén a képviselő-testület megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, akinek 60 napon túli köztartozása áll fenn, gazdasági társaság felszámolása során ki nem elégített követeléseknél a bíróság jogerősen megállapította felelősségét, illetve aki az előbbiekben említett összeférhetetlenségi okot eltitkolta a képviselő-testület elől.

– A köztartozás miatti méltatlanság ellenőrizhetősége érdekében az önkormányzati képviselő 30 napon belül köteles felvetetnie magát a köztartozásmentes adózói adatbázisba. Természetesen mindezeken túl minden önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatot is köteles tenni a megválasztását követő 30 napon belül, illetve évente – tette hozzá dr. Papp Csaba.

A neveket olvasgatva arra is felfigyelhettünk, hogy két Filep Sándor van egy „beregi csárdában”. Kilenc kilométer, kilenc perc. Az útvonaltervező szerint ekkora a távolság és az időtartam Vásárosnamény és Tákos között. Ami pedig a településeket összeköti az aszfaltúton kívül, az az, hogy immár mindkettőnek „ugyanaz” a személy a polgármestere. Legalábbis első hallásra. Mindenesetre, amikor először bemutatkoztak egymásnak, ugyanazt a nevet ejtették ki.

A fejlődés szolgálatában

– Amikor Beregdarócon járt nemrég dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, mondták is neki, hogy most abban a szerencsés helyzetben lehet része, hogy egymás után két Filep Sándorral foghat kezet – mosolyodott el a májusban a 60. életévét betöltött, frissiben megválasztott tákosi vezető. – Eddig képviselő-testületi tag voltam, ráláttam a helyzetre. Többen megkerestek, hogy alkalmas vagyok a posztra, én pedig végül jelöltettem magam. Tősgyökeres tákosiként a község fejlődésének szolgálatában szeretnék állni. Filep Sanyi barátomat akkor ismertem meg, amikor Csarodán dolgozott, azóta tart a jó kapcsolat.

KM–LTL, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!