Nyíregyháza hírei

2014.10.27. 08:04

Elindult a fűtési szezon

Nyíregyháza - A szolgáltatók óva intenek a fűtőberendezések, radiátorszelepek házi barkácsolásától, mert balesetveszélyes.

Nyíregyháza - A szolgáltatók óva intenek a fűtőberendezések, radiátorszelepek házi barkácsolásától, mert balesetveszélyes. A hűvösebb idő beköszöntével egyre több lakásban kezdtek el fűteni. A Tigáz azt javasolja fogyasztóinak, hogy mindenképpen ellenőriztessék a gázkészülékeiket, a távhőszolgáltatók a radiátorok állapotára és a légtelenítés fontosságára hívják fel a fogyasztóik figyelmét.

– Minden fűtési szezonban előfordulnak a fűtési rendszerek meghibásodásával kapcsolatos balesetek, ezek többsége megelőzhető lenne. Évente legalább egyszer mindenképpen vizsgáltassuk át a gázkészülékeinket. A szakember ellenőrzi, hogy helyesen működnek-e, nincs-e szivárgás, megfelelő-e a levegőellátás és az égéstermékek elvezetése – figyelmeztet Lengyel István, a Tigáz-DSO Kft. hálózatfejlesztési vezetője.

Hozzátette: bizonyos típusú berendezések vizsgálatát még a gázszerelők közül is csak az arra jogosultak végezhetik el.

– Sajnos, a cég munkatársainak tapasztalatai szerint – valószínűleg költségkímélés okán – a rendszeres ellenőrzést az érintett lakosoknak mindössze 5–10 százaléka végezteti el, ugyanakkor a gázkészülékek „házi barkácsolása” egyre kevésbé jellemző.

A régi gázüzemű fűtési berendezések jelenleg is folyó felülvizsgálatánál a Tigáz megbízott szakemberei találkoznak gondosan karbantartott rendszerekkel, vannak azonban elrettentő példák: évtizedek óta elhanyagolt, rozsdás, szivárgó vezetékek. Lengyel István megemlítette: volt olyan társasház, ahol a gázcsövek nyomvonalát „úgy kellett felderíteni”.

– A felülvizsgálattal nem kellene várni, 20–30–50 év alatt magától nem javul a berendezés! – jegyezte meg.

– Azt természetesnek vesszük, hogy az autónkat néhány évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fűtésénél azonban ódzkodunk ettől. Pedig a poros, eltömődött fúvókák, vagy az elavult rendszerek tökéletlen égést eredményeznek, s emiatt egyre több gázt használnak. Egy nagyon régi berendezés hatékonysága akár 60 százalékra csökkenhet, szemben az újak 90 vagy a kondenzációs készülékek 100 százalékos hatásfokával. A csere ára néhány év alatt megtérül!

Akiknek van sütnivalójuk…

A Nyírtávhő Kft. valamennyi lakossági fogyasztójánál beindította a fűtési szolgáltatást a közös képviselők vagy fűtési megbízottak írásbeli kérelme alapján.

Joó László ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta: 16 ezer fogyasztót szolgálnak ki, naponta mintegy 30–40 hibabejelentés érkezik a „non-stop forródrótra”, melyeket 24 órán belül orvosolnak a szakemberek.

– Az esetek többségében légtelenítési gondok adódnak, illetve a radiátorszelepek rendetlenkednek. Ha leragad a szelep vagy szennyeződés kerül bele, előfordul, hogy a radiátor elzárt állapotban is fűt, illetve nyitott állapotban sem melegszik megfelelően. Mivel lépcsőzetesen érkezett a lehűlés, s ezzel együtt a fűtésigénylések, gond nélkül fel tudtunk készülni a hibák elhárítására.

Az intézmények és középületek szinte mindegyikét fűtjük már, mindössze egy-egy pékség, pizzéria van a megyeszékhelyen, amelyek – kihasználva „helyzeti előnyüket” – még nem igényelték a távfűtést. Az ügyvezető érdekességképpen azt is megemlítette: akadt olyan közös képviselő, aki október közepén számon kérte a Nyírtávhő Kft.-n, hogy miért nem indították el automatikusan a szolgáltatást, pedig több mint egy évtizede már megszűnt ez a gyakorlat, a távhőszolgáltatás csak akkor indul, ha a megbízottak „elsütik a startpisztolyt”.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!