Nyíregyháza hírei

2014.10.08. 07:54

Ellenőrzés: a hallgatók kérdeznek

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola HÖT-elnöke azt mondja: nem tudják, a Kehi mit és hogyan számolt.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola HÖT-elnöke azt mondja: nem tudják, a Kehi mit és hogyan számolt. Az országos sajtó a napokban arról számolt be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az elmúlt években 27 állami felsőoktatási intézmény gazdálkodását ellenőrizte. A hivatal azután kezdte vizsgálni a hallgatói önkormányzatok működését, hogy az egyik egyetemen a rendezvények után csak részben számoltak el a belépőjegyek árával a hökösök, akik közül néhányan többet keresnek, mint a tanársegédek.

A jelentés szerint a Nyíregyházi Főiskolán jutalom, célprémium és kulturális ösztöndíj címén a támogatás 86 százalékát ítélték maguknak a hallgatói önkormányzat vezetői. Dr. Jánosi Zoltán, a főiskola rektora lapunknak azt mondta, az intézmény egyelőre csak egy jelentéstervezetet kapott, amely nem nyilvános, és hozzátette: ő már a jelentéstervezet megérkezése előtt elrendelte az intézményi HÖT működésének és gazdálkodásának belső ellenőrzését.

Hetei Norbert, a főiskola HÖT-elnöke azt mondja, nem tudják, hogy a Kehi milyen számítások alapján állapította meg a jelzett összegeket. Leszögezte: a sajtóhírekkel ellentétben nem kerestek 800 ezer forintot.

– A Nyíregyházi Főiskola egyelőre egy jelentéstervezetet kapott a Kehitől, amely a 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján nem nyilvános. Intézményünk a végleges jelentés kézhezvétele után intézkedési tervet fog készíteni az abban foglalt javaslatok alapján, ennek része lesz a főiskola és a HÖK kapcsolatának újraszabályozása is – reagált megkeresésünkre dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora és hozzátette: még a Kehi-jelentéstervezet megérkezése előtt, az idén március 24-én elrendelte az intézményi HÖT működésének és gazdálkodásának belső ellenőrzését. – Az ellenőrzési hivatal megállapításait és javaslatait az intézmény tovább elemzi, és az intézkedési terven kívül is beépíti következtetéseit a működésének korszerűsítésébe – mondta dr. Jánosi Zoltán.

Nem biztos, hogy jól számoltak

Hetei Norbert, a Nyíregyházi Főiskola HÖT-elnöke jelezte: nem tudja pontosítani az intézményre vonatkozó jelentést, de azt hozzátette, hogy a vizsgálat a 2009–2012-es éveket ölelte fel, nem a mostani időszakot monitorozta.

– A jelentésben szereplő összegeket a Kehi állapította meg, de nem tudjuk, hogy milyen számítások alapján: minden kimenő összeget vagy csak a kiírt tételeket nézték át? Ha csak az utóbbit szűrték, és ezt a hötös kifizetésekre használták, akkor nem biztos, hogy a kapott százalékok helyesek. Nehéz ebben tisztán látni, pláne úgy, hogy én csak 2012-től vagyok vezetője a főiskola hallgatói önkormányzatának.


Dr. Jánosi Zoltán: Elrendeltem a HÖT működésének és gazdálkodásának belső ellen­őrzését.


A Nyíregyházi Főiskola és a HÖT keretgazdálkodást folytat, a rendelkezésükre álló keretről Hetei Norbert nem tudott nyilatkozni.

– A hallgatói önkormányzat – ahogy az az intézmény szervezeti és működési szabályzatában is benne van – a normatíva két százalékából és a saját bevételéből gazdálkodhat, de pontos összeget nem tudok mondani – mondta el a HÖT-elnök, aki érdeklődésünkre a hallgatói önkormányzat tagjainak juttatásaiba is bepillantást engedett.

– Az országos sajtóban megjelentekkel ellentétben nem keresünk 800 ezer forintot – szögezte le elöljáróban. – Három szintet különböztetünk meg a javadalmazásban: a HÖT tisztségviselői – akik nem látnak el vezető pozíciót – havonta bruttó 10–25 ezer forintos ösztöndíjat kapnak egy összegben, félév végén (be kell számolniuk arról, milyen munkát végeztek, ezt egy 20 fős bizottság vizsgálja felül, amiben 10 oktató is helyet foglal), a bizottsági vezetők és az alelnök negyedévente kapnak havi bruttó 50 ezer forintot, az elnök pedig szintén háromhavonta havi bruttó 80 ezer forintban részesül, ami nem magasabb az átlagnál.

Jogszabályoknak megfelelően

– A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a jogszabályoknak megfelelően működik, tagjai, beleértve az elnököt is, munkájukért nem részesülnek juttatásban. A HÖK működési költségeit és a szervezett programokat a főiskola az intézményi költségvetésből finanszírozza – tudatta Szaplonczay Máté HÖK-elnök.

Vezetőségi mulasztás?

– Amikor azt írta a Kehi, hogy a hallgatói önkormányzatok költségeit az egyetem nem ellenőrizte, az ebben a formában nem igaz. Legfeljebb az egyetem külön nem kérte meg a saját belső ellenőrzési osztályát, hogy vizsgálja át a HÖK felhasználását abból a szempontból, hogy az jogszerű-e vagy sem – fejtette ki Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem, így a nyíregyházi egészségügyi kar hallgatói önkormányzatának vezetője.

– Mondok egy példát: ha gólyabált akarnak rendezni az egyetemen, ahhoz többek között szerződést kell kötni egy biztonsági céggel. Behoznak az irodámba egy szerződéskezdeményező lapot. Aláírom, hogy engedélyezem, majd a lapot ki kell vinni a gazdasági főigazgatóságra, ahol megnézik, hogy eleve létezik-e a cég, majd eldöntik, hogy szerződtetik, vagy sem. Ha igen, az egyetemi jogász megírja a megállapodást. Amikor érkezik a számla, a HÖK-elnök aláírja, a kifizetést pedig a gazdasági főigazgatóság bonyolítja le. Tehát ahol a visszaélések történtek, ott a vezetés elmulasztotta az ellenőrzést, és gondolkodás nélkül elutalták azokat a pénzeket, melyekről számlát kaptak.

 

Egymillió forintot kapnak az irodák működésre

– Ebben a naptári évben a Debreceni Egyetem teljes hallgatói normatívája 1,8 milliárd forint. Ennek egy részéről (tanulmányi ösztöndíjak) a karok döntenek, és egy külön szervezeti egység osztja szét. Hallgatói célú kiadásokra az idén 237,5 millió forintot különítettek el, ami kétfelé oszlik: egy része a hallgatói önkormányzat által felhasznált összeg, a másik pedig a rektori hivatallal közösen központi feladatok ellátására szolgál, tehát a mi jóváhagyásunkkal nem mi használjuk fel – magyarázta Körösparti Péter.

– A HÖK 2014-es büdzséje 111 millió forint, amit a működésre és rendezvényekre költhetünk el (gólyatábor és -bál, szakhét stb.). Ez az összeg is kétfelé oszlik: hallgatóilétszám-arányosan leosztva 35,6 millió forint van a 14 kari HÖK-nél. Minden kari HÖK kap 1 millió forintot (az egyetem államkincstári számláján), ebből kell működtetniük az irodát, ezenkívül a kar nappali tagozatos, államilag támogatott hallgatóinak a létszámát megszorozzuk a normatíva 1 százalékával, ami 1190 forint fejenként. A Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Karnak a HÖK-költségvetése ez alapján az idén 2,82 millió forint (1530 hallgató szorozva 1190 forinttal plusz 1 millió forint).

A hallgatói önkormányzat tagjainak javadalmazásáról megtudtuk: a kifizethető keretösszeget a hallgatói normatíva közéleti ösztöndíjra fordítható aránya alapján állapítják meg (ez nyolc éve 2000 forint), egy táblázat alapján Körösparti Péter havonta 178 500 forintot kap.

 

KM-CSA, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!