Nyíregyháza hírei

2014.10.08. 08:33

Érkert: színesebb lett az élet

Nyíregyháza - Másfél év sem kellett ahhoz, hogy másfél milliárd forintból megújuljon a lakótelep.

Nyíregyháza - Másfél év sem kellett ahhoz, hogy másfél milliárd forintból megújuljon a lakótelep.

– Már 33 éve élünk itt, akkor is szerettünk itt lakni, amikor nem volt ilyen szép – nézett körbe a megújult Érkerti lakótelepen Erzsike. Bár minden nap látja, hosszasan szemléli a Toldi utcai tízemeletes paneleket, amelyek a szivárvány színeiben pompáznak. Összemosolygott a kis társaság és csak halkan súgták: – Nagyon sötét lett a lila… De majd a nap kifakítja!

Mindannyian bólogattak az idős úr megjegyzését hallva.

Tizennégy hónap alatt

– Nagyon örülünk, hogy ilyen szép környezetben élhetünk, a gyerekeknek ott a játszótér, lehet sportolni a kosárpályán, a kondiparkban, és gondoltak az idősebbekre is, akik kényelmesen üldögélhetnek a padokon és idézhetik meg a múltat – magyarázta Julianna, és összenevettek Erzsikével.

– Jaj, dehogy volt könnyű állandóan a gépek zaját hallgatni; fúrtak, kalapáltak, gépek dübörögtek, nem is csoda, hogy amikor csak lehetett, és aki csak tehette, a város másik végén élő barátoknál, távoli rokonoknál töltött néhány csendes órát, napot. A szépségért és a jóért azonban megérte – magyarázták beszélgetőtársaim.

– Míg el nem készült, fogalmunk sem volt, milyen célt fog szolgálni ott az a kis híd, ám mára kialakult, jó arra közlekedni – mutattak távolabbra és ebben is egyet értettek, ahogy abban is: mindez akkor ér igazán sokat, ha tudnak rá vigyázni, ha vandálok nem teszik tönkre azt, ami az Érkerti lakótelep másfél milliárd forintos megújítási programjának keretében modern és korszerű lett.

Élhetőbb környezetben

Népes csapat sétált a lakótelep új sétányain, néhányan vágyakozva néztek a játszótér felé. Mászni, csimpaszkodni csábítottak a játékok. – Veszedelmesen jó, nagyon szép lett – summázott Tormássi Géza önkormányzati képviselő, neki is ez a kedvenc része.

Néhány az ablakból figyelték az átadási ünnepséget; pár apró simítást leszámítva 14 hónapnyi folyamatos építési és felújítási munka végét jelenti a ceremónia.

– Egy összetett, sok programelemből álló városrész-rehabilitációs projekt fejeződött be, ez a legnagyobb ilyen jellegű programja a városnak – mondta még a szalagátvágás előtt dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere szerint a megújult iskolák, óvodák, panelházak, elkészült sétányok, sportpálya mind azt a célt szolgálják, hogy az érkertiek jobban érezzék magukat, élhetőbb környezetben – és a 16 új térfigyelő kamerának is köszönhetően, hiszen van itt rendőrőrs és polgárőrség – nagyobb biztonságban érezzék magukat.

 

A projekt néhány eleme

Felújították a Civil ház és a rendőrőrs épületét, oktatási és nevelési intézmények szépültek meg.

Bővítették a térfigyelőkamera-rendszert.

Megtörtént a Damjanich és Toldi utca közötti tér rehabilitációja.

Korszerűbb lett tíz Toldi utcai panelház.

Elkészült két játszótér és egy sportpálya.

Parkolókat újítottak fel és bővítették a helyek számát.

Parkok, sétányok, járdák épültek.

 

– A másfél milliárdos, a lakótelep nagyvárosias lakókörnyezetének minőségi megújítását 1 milliárd 236 millió forint pályázati támogatás segítette – említett számokat dr. Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kft. ügyvezetője, majd arról beszélt: az ügynökség összesen 22 milliárd forinttal támogatta a város fejlesztési programjait. – Nyíregyháza megelőzte a kormányt! – fogalmazott. Az ügyvezető meg is magyarázta, miért.

– A 2014–2020 közötti időszakban a források 60 százalékát kell gazdaságfejlesztésre fordítani, a szabolcsi megyeszékhely már 2007-2013 között a támogatások több mint 50 százalékát használta fel ilyen célra, amelynek eredménye lemérhető abban is, hogy Nyíregyházán és közvetlen környezetében 12 ezer új munkahely jött létre.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!