Nyíregyháza hírei

2014.10.14. 12:24

Kevesebbet hűtlenkedünk

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kutatás szerint ezer emberből három csalja meg a párját.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kutatás szerint ezer emberből három csalja meg a párját.

A hűtlenkedés lehet kulturális, szociális tényezők függvénye, de akár evolúciós hatás is, erről megoszlanak a vélemények. Napjainkban az internet térhódításával még több lehetőség áll azok rendelkezésére, akik a félrelépést fontolgatják. (Tény, hogy a magyarok többsége lépett már félre legalább egyszer, és egy korábbi kutatásból az is kiderült, hogy a hűtlenek többsége visszaeső.)

Pest a leghűtlenebb város

Gondolta volna, hogy a fővárosban, valamint Győrben hűtlenkednek leginkább a párkapcsolatban állók? A leghűségesebbek egyébként a nógrádiak, ahol az országos átlagnak alig a fele az 1000 lakosra jutó hűtlenek száma.

A viszony.hu legújabb kutatásából egyértelműen kiderül, hogy az ország leghűtlenebb városa Budapest. Az országos átlag csaknem háromszorosa a fővárosban a hűtlenkedők aránya. A hűtlenség képzeletbeli dobogóján második helyen szerepelnek a győriek, őket követik a tatabányaiak, de Szeged, Pécs, Debrecen, Veszprém és Szombathely is az élmezőnyben szerepelt.

Főként a nyugati országrészben hajlamosabbak a kapcsolatban állók a félrelépésre, sőt akár titkos viszony létesítésére is, hiszen az ország hűtlenségi térképére Szeged és Debrecen környékén kívül szinte csak dunántúli helyszínek kerültek fel.

Hétfő esti program

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Nógrád és Pest megye viszont a leghűségesebb területe országunknak, az itt élők kevésbé hajlamosak arra, hogy szeretői viszonyt keressenek maguknak.

A kutatás választ ad arra is, hogy mikor foglalkoznak leginkább az internetes társkeresők a hűtlenkedés gondolatával. Eszerint az oldal látogatói leginkább hétfőn aktívak, napszakot tekintve pedig az este nyolc óra a legforgalmasabb.

Meg szeretné előzni, hogy megcsalja a párja? Hétfő estére szervezzen mindig programot!

KM

Hűség és hűtlenség a férfi és a nő felfogásában

A téma egyik szakértője, Etchegoyen szerint a hűség állandóságot jelent. A hűség azt jelenti, hogy ellenáll valaki a változó körülményeknek, ingereknek, és azonos marad önmagával. Ezzel szemben a hűtlenség lényege a változékonyság, a sodródás ellenállás nélkül. Aki hűséges, az állandósága mellett elköteleződik és ellenáll a változást provokáló, pozitív élményeket ígérő csábításoknak. Nemcsak a párjához lehet az ember hű, hanem másfajta elköteleződéshez is: barátságokhoz, ígéretekhez, elvekhez.

A párkapcsolatok szintjén a férfiak és a nők részben eltérően vélekednek a hűség és hűtlenség fogalmáról. Számos kutatás igazolta, hogy a férfiak számára a szexuális megcsalatás a lényegesebb, nők számára pedig az érzelmi hűtlenség. Egy érdekes magyarázat szerint a férfi megcsalatása esetén eleve feltételezi a nő érzelmi kötődését is az új partnerhez, azaz nyomban két síkon érzi magát megcsalva. A nő párja szexuális kalandja esetén még reménykedhet abban, hogy ez a múló vágy nem jár érzelmi kötődéssel, és a férfi továbbáll az új partnertől. Ha azonban a férfi beleszeret a rivális hölgybe (tehát érzelmileg kezd kötődni), akkor a szexuális kapcsolat létrejötte is feltételezhető. Ezt alátámasztja az a vizsgálat, amiben több mint 1000 főt kérdeztek meg. A férfiak átlagosan 8 szexuális kalandra vágytak három éven belül, míg a nők csak egy, legfeljebb két partnerre. Egy másik felmérés szerint négyszer több olyan férfi van, akinek szexuális fantáziái szerint legalább száz partnere lesz élete során, mint nő.

A hűtlenséget több szinten is meg lehet határozni. Haraszti László szerint az első szint a titkolózás a partner előtt, mert ezzel kizárja őt a problémákból, így a megoldás elől is elveszi a lehetőséget. A második hűtlenségi forma a bizalom elvitele a kapcsolatból. Ez is a kizárás egy formája, a bizalmas információk (érzések, élmények, gondolatok) mással történő megosztása, különösen amikor a megcsalt partnert is érintő dolgokról van szó. A lojalitás elvesztése a kapcsolat igen súlyos tünete. A harmadik forma a szexuális hűtlenség. A kockázat, a tiltott gyümölcs, az újdonság stimuláló hatásúak a szexuális élményekre nézve is, amit félre lehet érteni és az új partnernek lehet tulajdonítani – holott lehet, hogy csupán a helyzetből fakad a fokozott öröm. A felek ilyenkor legszebb arcukat mutatják és csábítani akarnak, ami még jobban átfesti a prózaibb valóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!