Nyíregyháza hírei

2014.10.31. 17:12

Kötvénytől karácsonyig

Nyíregyháza - Személyeskedésektől sem volt mentes a nyíregyházi közgyűlés.

Nyíregyháza - Személyeskedésektől sem volt mentes a nyíregyházi közgyűlés.

A két közgyűlés között történt eseményekkel kapcsolatosan Lövei Csaba (Változást Nyíregyházáért) arról is beszélt, hogy az október 23-ai ünnepségen visszás volt a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról hallani, miközben pár nappal azelőtt azért nem szavazta meg a testület két jelöltjüket, mert kritikát fogalmaztak meg a jelenlegi városvezetéssel kapcsolatosan. Szilvási István (Fidesz) azt mondta: felháborította, hogy az MSZP tagjai is koszorúztak az ünnepségen, szerinte a baloldalnak ehhez nincs joga, hiszen a párt elődszervezetében olyanok ültek, akik miatt 1956-ban emberek százai haltak meg. Nagy László (Változást Nyíregyházáért) felszólította a képviselőt, hogy vonja vissza a szavait. Szilvási István azt mondta, nem tudta, hogy Nagy László az ünnepség napján nem volt a városban, és elnézést kért tőle.

 

Állatorvosi ló

Átstrukturálják a Sóstó-­Gyógyfürdők Zrt. kötvényét. Tóth Imre (Fidesz) azt kérdezte, hogy az 1,2 milliárd forintot mire költötte az önkormányzat, illetve a társaság. A válaszokból kiderült: az összeg kisebb részét a Parkfürdő-projektre, a Júlia fürdő felújítására és a Fürdőház-projekt önerejére használták, 850 millió forintot pedig az élményfürdőre fordítottak.

Béres Csaba (Jobbik) arra volt kíváncsi, hogy amikor az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, volt-e lehetőség ezt is lenullázni, illetve arra, hogy miért nem forintosította a városvezetés a kötvényt. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a forintosítás a város pénzügyi helyzete miatt 2010-ben felért volna az öngyilkossággal, az állami adósságrendezés során pedig nem volt lehetőség a hitel konszolidációjára. Úgy fogalmazott: a sóstói kötvénykibocsátás a szocialista városvezetés állatorvosi lova: hihetetlenül rossz döntés volt, amihez köze sem volt a jó gazda gondosságának.

A város 2014–2020 közötti projektcsomagjaival kapcsolatosan Bajnay Kornél (Fidesz) örül annak, hogy a tervek szerint Borbányán is lesz kerékpárút, Póka Imre (független) úgy fogalmazott, bízik benne, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban enyhül a Kertvárosban a kamionforgalom, Jászai Menyhért alpolgármester szerint az anyag előnye, hogy komplexen kezeli a várost. Nagy László azt mondta, 61 milliárd forintnyi programot tartalmaz a terv, miközben ebben az időszakban 23 milliárd forintot kap az uniótól a város. Ez azt jelenti, hogy ki kell majd választani azokat, amelyek a rengeteg projektből előnyt élveznek.

A 65 év felettiek karácsonykor 2500 forint értékű ajándékcsomagot kapnak – Hunyadi János (Változást Nyíregyházáért) azt javasolta, ezt kössék jövedelemhatárhoz. Dr. Kovács Ferenc szerint ez megvalósíthatatlan. Ez nem szociális ellátás, hanem köszönet a nyugdíjasoknak – tette hozzá.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!