Nyíregyháza hírei

2014.10.30. 17:51

Lakszöv: lejárt a türelmi idő

Nyíregyháza - Újabb fizetési felszólításokat kaptak a „lakszövösök” októberben.

Nyíregyháza - Újabb fizetési felszólításokat kaptak a „lakszövösök” októberben.

Két típusú felszólító levelet juttatott el a kisebb-nagyobb hátralékkal rendelkező háztartásokba a közelmúltban a Nyíregyházi Lakásszövetkezet. A 10–30 ezer forinttal tartozók úgynevezett „sima” levelet kaptak, amelynek közvetlen jogi következménye még nincs.

– Tapasztalataink szerint a kisebb összegekkel tartozók egy része az egyszerű figyelemfelhívó levél után teljesíti a fizetési kötelezettségét. Akik mégsem, azokkal szemben természetesen megindul a jogi behajtási procedúra (tértivevényes felszólítás, fizetési meghagyás, végrehajtás) – magyarázta Siktár Valéria, a lakásszövetkezet főkönyvelője.

– A 30 ezer forint feletti hátralékkal rendelkezők – a fizetési meghagyás kibocsátását megalapozó – tértivevényes felszólító levelet vehettek a kezükbe, amely egyértelműen tartalmazza, hogy a fizetési határidő elmulasztása esetén kénytelenek leszünk a szükséges eljárást megindítani – folytatta a főkönyvelő.

Stabilizálódott a helyzet

A Nyíregyházi Lakásszövetkezet likviditási helyzetét firtató kérdésünkre Siktár Valéria elmondta: a pótbefizetések elrendelése és az érintett lakástulajdonosok kétharmadának befizetései után a cég likviditási helyzete oly mértékben stabilizálódott, hogy a lakóépületeik üzemeltetését biztosító, továbbá az állammal és a pénzintézetekkel szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket rendszeresen és folyamatosan teljesíteni tudják.

Siktár Valéria ugyanakkor hangsúlyozta: ez csak úgy lehetséges, hogy a tavaly augusztusi küldöttgyűlési határozatban foglalt szigorú takarékossági intézkedéseket is következetesen betartják.

– Az így elért egyensúly némiképp csalóka, ugyanis – ahogy azt már korábban is jeleztük – a pótbefizetések összegének és a takarékossági intézkedések együttes hatásának előreláthatólag 2017-ig kellene a likviditási egyensúlyt garantálni, ám ennek elengedhetetlen feltétele egyrészt a pótbefizetési kötelezettségek maradéktalan teljesítése, másrészt a közös költség fizetési moráljának jelentős javulása.

Hátralékosként kezelik

– A jelenleg is érvényes küldöttgyűlési határozat értelmében a pótbefizetési kötelezettség teljesítésének határideje tavaly október végén lejárt. Akik nem fizettek, azokat a Lakszöv „hátralékosként” kezeli, és a lassan 1 éves türelmi idő lejártát követően velük szemben is megindítja a hátralékbeszedési eljárást. Az eredetileg 10 ezer forintos kötelezettség több mint duplájára nőhet az eljárási költségek miatt – tette hozzá.

KM-PI


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!