Nyíregyháza hírei

2014.10.28. 07:43

„Nem értették meg az idők szavát”

Nyíregyháza, Budapest - Vasárnap hatalmas tömeg vonult végig Budapest utcáin, hogy felemelje szavát az internetadó ellen.

Nyíregyháza, Budapest - Vasárnap hatalmas tömeg vonult végig Budapest utcáin, hogy felemelje szavát az internetadó ellen.

– Állni a harmincezres tömegben frenetikus érzés. Ugyan nem váltod meg a világot, és nem vagy több, mint csepp a tengerben, mégis az egész fontos részét képezed – ezekkel a szavakkal foglalta össze lapunknak az anonimitást kérő Laci, miként élte meg élete első tüntetését. A nyíregyházi közalkalmazott jól megérdemelt szabadságát tölti, s hirtelen ötlet volt, hogy két barátjával részt vesznek a legnagyobb közösségi portálon meghirdetett, az internetadó bevezetése elleni demonstráción.


Kenyeres Anita: Érdemes itthon is a jó példákat figyelembe venni.


Felgyülemlett sérelmek

– Nem számított a politikai hovatartozás, sem az életkor, hiszen 17 éves középiskolás és 60 körüli jól szituált családapa is állt a közelünkben, s egyetértettek abban: az internetadó korlátozná azt a jogukat, ami az információhoz való szabad hozzáférést jelenti. Békés tiltakozás volt, senki nem akart balhét, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, sokan a kisgyermeküket is kihozták a térre – tette hozzá Laci, aki kétdiplomás értelmiségiként azt magyarázta: a bekiabálások is a demokrácia védelméről szóltak.

– Azt éreztem, és erről beszélgettünk többekkel is, hogy sok éve felgyülemlett sérelmek törtek most felszínre, s az új adó csak az utolsó csepp volt a pohárban. Egy nyugodt, békés, de határozott lépés, vagy talán útmutatás volt ez a jogaink védelmében, amit a „Szabad ország, szabad internet” felirat is bizonyít.

– Amikor a szervezők bejelentették, hogy vége a demonstrációnak, mi is hazaindultunk, mint sok ezren. Beszélgettünk, arról is szó volt, ha nem történik változás, akkor kedden is találkozunk. Mindaz, ami később a Lendvay utcában történt, az felháborító, az erőszak minden formáját el kell ítélni – jelentette ki határozottan Laci, aki örül, hogy ott volt a fővárosban vasárnap este.

A Korzó Bevásárlóközpontban már a nyitáskor ingyenesen használható internetterminállal várták a vásárlókat, s nem sokkal később – a megyeszékhelyen az elsők között – wifi-hálózattal bővítették a szolgáltatási palettát.

Intenzív reakció

– Egy nemzetközi konszern magyar leányvállalataként (a Korzó üzemeltetője az SES – Spar European Shopping Centres magyarországi leányvállalata, az Europark Bevásárlóközpont Kft.) az összes közép-kelet-európai projektünket egyforma értékek és sztenderdek alapján működtetjük – mondta el lapunknak Kenyeres Anita centermanager.

– Küldetésünknek tartjuk, hogy a nyíregyházi közönségnek is csak a legmagasabb színvonalat nyújtsuk. Hiszünk az információ és a kommunikáció szabadságában, és sajnálatos, hogy a törvényhozásnak nem sikerül megértenie az idők szavát, ezt mutatja a javaslatra adott intenzív reakció és a demonstráció hevessége is.

Végtelen lehetőségek

– Az infokommunikáció olyan új iparág, mely a hagyományos kereskedelem, ipar és mezőgazdaság mellett, és azokat kiegészítve új gazdasági távlatot, fejlődési lehetőséget teremt. Épp ezért nem korlátozni, hanem támogatni kellene, a hozzáférést megkönnyíteni mindenki számára, hiszen magasan képzett munkaerőt foglalkoztat például a szoftverfejlesztésen és a webáruházak tevékenységén keresztül, de végtelen az alkalmazási lehetőségek száma.

– A meleg vizet tényleg nem kell feltalálni, érdemes itthon is a jó példákat figyelembe venni. Azokon a vidéki megyeszékhelyeken (Győr, Szombathely), ahol a városvezetés elsőként tette ingyenessé a közterületeken a wifi-hozzáférést, szinte azonnal 0,1–0,3%-os GDP-bővülést regisztráltak – mutatott rá egy újabb fontos szempontra Kenyeres Anita.

 

„Csapják az előfizetők számlájához...”

– Manapság sok háztartásban már „családtaggá” vált a net, több generáció több szálon kötődik a világhálóhoz. Nem tudunk vagy nem akarunk lemondani róla, s ez pont elég ahhoz, hogy lenyeljük, elviseljük az újabb adóterhet – kezdte elöljáróban Plajos Gábor informatikus. A nyíregyházi szakember szerint a netadó alapvetően nem ördögtől való gondolat, jelenlegi formájában azonban elhamarkodottnak és átgondolatlannak tűnik a bevezetése hazánkban.

– A magánszemélyek esetében emlegetett, gigabájtonkénti 150 forint, de maximum havi 700 forint még kigazdálkodható, ám ha egy családban nem csak „kábeles” előfizetés van (ami megosztható!), hanem mobilnettel, internet stickkel is rendelkeznek, máris triplázódik az „alapdíj”!

– Miként a telefonoknál a perc alapú számlázás a másodperc alapúval szemben, éppúgy nem korrekt a minden megkezdett gigabájt utáni elszámolás sem. Véleményem szerint helyénvalóbb lenne általános forgalmi adóként beszedni az új közterhet, ha már elkerülhetetlen. Akárcsak az ún. telefonos kapcsolási díjat, ezt is „csapják hozzá” az előfizetők számlájához!

 

KM-BM, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!