Nyíregyháza hírei

2014.10.06. 14:09

Öko módon jól élve túlélni

Kálmánháza - Biogazdává váláshoz osztottak szellemi muníciót Kálmánházán.

Kálmánháza - Biogazdává váláshoz osztottak szellemi muníciót Kálmánházán. Dolgos gazdák élnek itt, akik a földet tartják életcéljuknak, mezőgazdasággal szeretnek, akarnak foglalkozni.

Vegyenek hát részt a figyelemre méltó előadásokon, és gondolkodjanak el, mit tehetnek annak érdekében, hogy a saját gazdaságaikban az ökogazdálkodást megvalósíthassák, ezzel környezetünket, településünket, tágabb értelemben a földünket élhetőbbé tegyék! - fogalmazott az elmúlt években gyarapodó, jelenleg 1900 lélekszámú Kálmánháza polgármestere szombaton, a településen hagyomány teremtő szándékkal megrendezett Ökológiai Napon megjelenteket köszöntve.

- Községünk igyekszik önellátóvá válni, található itt pékség, baromfi-, húsfeldolgozó, tészta- és ostyakészítő kisüzem, de van tehenészet, sertéshizlalda és néhány lótenyésztő gazda is. Legnagyobb számban mégis növénytermesztéssel foglalkoznak a település lakói. A kisebb területeken gazdálkodóknál vezető szerepe van a zöldség-, a fűszerpaprika-, csemegekukorica-, dinnyetermesztésnek, s a dísznövénykertészetnek is - sorolja lokálpatrióta büszkeséggel Urszuly Sándorné polgármester, aki érdeklődésünkre örömmel beszél a rendezvény létrejöttéről is:

- Kálmánháza önkormányzata és a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete között létrejött egy olyan megállapodás, melyben azt tűztük ki célul, hogy a település lakóinak, családi gazdaságainak szemléletét átformáljuk. Lehetőséget biztosítsunk számukra minden információ megszerzésére az ökológiai termeléssel kapcsolatos előnyökről, támogatási feltételeiről, értékesítési lehetőségekről és a biogazdává válásuk esetleges nehézségeiről is - villantja fel céljaikat a polgármester.

- Ez a tervezett rendezvénysorozat - amelynek Kálmánháza adta az első helyszínét - hivatott felhívni a családi gazdálkodók figyelmét, arra a tényre, hogy földünk ökológiai egyensúlya veszélyben van. Valamit tennünk kell annak érdekében, hogy a gazdálkodók észrevegyék, hogy a termények, termékek biokörnyezeti előállítása akár csak a saját maguk részére is egy olyan minőségi élelmiszerforrást jelent, amely családjuk, gyermekeik egészségének záloga - kapcsolódik a beszélgetésbe a rendező Kelet Kapu Egyesület elnöke, dr. Ratkos József egyúttal a nap összegzését is adva: - Ezen az első Öko Napon az ellátási lánc minden területét érintően 25 előadás és hozzászólás hangzott el. Csak a regisztrált vendégek száma megközelítette a másfél százat.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!