Nyíregyháza hírei

2014.10.11. 11:09

Vasárnap ismét szavazunk

Nyíregyháza - A szavazólapok száma attól függ, hogy milyen lélekszámú településről van szó.

Nyíregyháza - A szavazólapok száma attól függ, hogy milyen lélekszámú településről van szó.

Rutinos szavazóknak számítunk, hiszen ebben az évben immár kétszer járultunk a szavazóurnák elé: áprilisban és májusban. Mivel három a magyar igazság, vár még ránk egy voksolás: hazánkban október 12-én tartják a helyhatósági választásokat.

Dr. Papp Csaba megyei jegyzőt, a területi választási iroda vezetőjét arra kértük, hogy a rutinosság ellenére elevenítse fel olvasóink számára a legfontosabb tudnivalókat, hiszen van egy-két eltérés a szavazólapok számát, illetve az átjelentkezés módját illetően.

Személyi okmányok

– Alapvetően nem változik a szavazás menete, minden úgy történik, mint az előző két szavazáskor. A szavazókörök vasárnap 6 órától 19 óráig várják a választópolgárokat. A személyi okmányokat és – ha rendelkezésre áll –, a választási értesítőt is vigyük magunkkal – magyarázta a szakember. – Az, hogy ki milyen és mennyi szavazólapot kap, attól függ, milyen lélekszámú településen lakik. A megyei jogú város, vagyis Nyíregyháza lakói kapnak egy polgármesterjelölti szavazólapot és az egyéni választókerület képviselőjelöltjeinek a szavazólapját.

A többi településen élők három szavazólapot kapnak. A tízezer lakos feletti településeken élők átveszik majd a polgármesterjelölti szavazólapot, az egyéni választókerületi képviselőjelöltek szavazólapját és a megyei közgyűlési listás szavazólapot. A tízezer lakos alatti településen élők szintén kapnak polgármesterjelölti szavazólapot, valamint a képviselőjelöltek listáját, amelyen annyi jelöltet ikszelhetnek be, amennyi létszámú lesz a testület, s végül ők is kapnak megyei közgyűlési listás szavazólapot. A megyei közgyűlési szavazólapon 6 lista van, de csupán egyre lehet szavazni. Ha a választópolgár regisztráltatta magát nemzetiségi választópolgárként is, akkor a nemzetiségi szavazókörben szavazhat a települési nemzetiségi önkormányzat képviselőire, az országos nemzetiségi önkormányzat tagjaira, a roma és a német nemzetiségű szavazók pedig még a nemzetiségi területi listára is.

Ha visszalépett a jelölt...

Kíváncsiak voltunk arra is, mi történik, ha valamelyik jelölt visszalép.

– Ahol hétfőn délelőtt 10 óráig léptek vissza jelöltek – ez megyénkben 12 települést érintett –, új szavazólapokat nyomtattak, s ezeket csütörtökön ki is szállították. Akik később léptek vissza a jelöléstől, a nevük továbbra is rajta lesz a szavazólapon, de a szavazatszámláló bizottság tagjai lehúzzák a nevet, s erről szóban, valamint a szavazókörben kifüggesztett plakáton is tájékoztatják a választókat – magyarázta dr. Papp Csaba, majd így folytatta: – Most sem lesz kampánycsend, de ugyanazok a szabályok érvényesek, mint korábban is: a választás napján a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet folytatni közterületen, valamint nem lehet választási nagygyűlést tartani. Ha valaki rendkívüli eseményt tapasztal, ne a szavazatszámláló bizottság tagjainak jelezze, hanem lakóhely szerinti helyi választási bizottságnak nyújtsa be a kifogásait.

Most is kérhető mozgóurna

Mint megtudtuk a megyei jegyzőtől, lehetőség van átjelentkezéssel történő szavazásra most is. Ilyen módon azonban csak azok szavazhatnak, akik 2014. június 23-ig létesítettek az adott településen tartózkodási helyet.

A vasárnapi választásra is kérhető mozgóurna. A szavazatszámláló bizottság két tagja megy ki a kért címre, viszik a szavazólapot, az urnát, s a mozgóurnát igénylők névjegyzékét. A mozgóurnára az igényt a szavazás napján, október 12-én 15 óráig lehet még kérni attól a szavazatszámláló bizottságtól, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel. Célszerű időben kérni a mozgóurnát, ugyanis az urnának 19 órára vissza kell érnie a szavazókörbe, vagyis ha sokan és későn kérik ezt a lehetőséget, lehet, hogy már nem férnek bele az időbe.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!