Nyíregyháza hírei

2014.11.26. 19:32

Ámítás a futamidő-számítás?

Nyíregyháza - Meddig és mennyit kell fizetniük a hitelüket törlesztő, Garibaldi utcai lakóközösség tagjainak?

Nyíregyháza - Meddig és mennyit kell fizetniük a hitelüket törlesztő, Garibaldi utcai lakóközösség tagjainak?

Vastag dossziéval érkezett szerkesztőségünkbe a napokban a nyíregyházi Jancsik Jánosné. Az irattartó mappából egy Funda­mentás szerződésmásolat és „lakszövös” levélváltások kerültek elő, majd néhány „kockás” papír is, ami a saját számításait tartalmazta. Véleménye szerint ez bizonyítja, hogy a Garibaldi utca 45–47. szám mintegy félszáz háztartást számláló lakóközössége évek óta többet fizet, mint kellene.

– A Nyíregyházi Lakásszövetkezet alapesetben (azoknál a lakásoknál, ahol nem történt nyílászárócsere) 8163 forintban állapította meg az ötéves futamidejű felújítási hitel havi törlesztőrészletét. A lakáskassza-szerződésben azonban mindössze 6354 Ft havi kötelezettség szerepel. Ha a különbözetet (1809 Ft) felszorozzuk a háztartások és a hónapok számával, már több millió forint differenciáról beszélhetünk! Több mint negyven lakó írta alá az előtakarékossági szerződést, amely tartalmazza a 30%-os állami támogatás és a kamatos kamat összegét is 2010. decembertől és 2015. augusztus végéig, ami 57 hónap. A Lakszöv 60 hónapos költségfelosztást készített a szigetelési költségek bruttó összegéről.

– Úgy vélem, az idén augusztus végéig befolyt többletbefizetés fedezi a még hátralévő időszak kötelezettségeit. Jómagam éppen ezért már három hónapja nem fizetek! Nemrégiben fizetési meghagyást kaptam, amelyben az elmaradásaim mellett plusz tízezer forint eljárási költség megfizetésére is köteleznek. Hiszek az igazamban, fellebbezni fogok, és elmegyek, ameddig és ahová csak lehet, képviselve a magam és a lakótársaim anyagi érdekeit is! – jelentette ki Jancsik Jánosné, hozzátéve: bár ő nem házbizottsági elnök a lakásszövetkezeti épületben, a tisztánlátás érdekében közgyűlés összehívását szeretné kezdeményezni.

Kamatfizetést is tartalmaz

Szathmáry Imre, a Lakszöv ügyvezető elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződésekhez kapcsolódó havi befizetési kötelezettség nem egyezik meg a lakásokra eső törlesztőrészlettel, mivel a hitelező pénzintézettel fennálló szerződés (amit a panaszosnak is készséggel rendelkezésére bocsátottak) kamatfizetési kötelezettséget is tartalmaz.

Jövőre ér véget a futamidő

– A bank által kiszámított havi fizetnivaló az ltp.-befizetésekből (mint államilag támogatott megtakarításból) és a pénzintézet felé közvetlenül teljesítendő kamatfizetési kötelezettségből áll, ez pontosan megegyezik a lakók által fizetett havi törlesztőrészlettel. A hitel- és zálogszerződésből egyértelműen kitűnik, hogy a hitel futamideje 60 hónap, az 57 hónapos futamidejű ltp.-megtakarításokat és a hozzájuk kapcsolódó állami támogatásokat a 60. hónapban utalja át a Fundamenta a bank részére – magyarázta az ügyvezető.

– Az utolsó három hónap befizetéseit a lakásszövetkezet közvetlenül fogja átutalni a pénzintézetnek, teljes egészében visszafizetve így a folyósított hitelt. Azoknak a Garibaldi utca 45–47. szám alatti lakástulajdonosoknak tehát, akik az épület felújításához szükséges saját erő összegét kedvezményes kölcsön igénybevételével teremtették elő, 2015. november 30-áig, vagyis a hitelügylet futamidejének lejártáig a havi törlesztőrészleteket folyamatosan fizetniük kell. Akik nem teljesítik a kötelezettségeiket, azokat sajnos anyagi hátrányok érhetik – tette hozzá Szathmáry Imre.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!