Nyíregyháza hírei

2014.11.01. 16:07

Down Egyesület: egy siker és egy csoda

Nyíregyháza - Nemzetközi elismerés a programnak és adomány a CsodaKert megépítéséhez.

Nyíregyháza - Nemzetközi elismerés a programnak és adomány a CsodaKert megépítéséhez.

A társadalomba való beilleszkedéshez elengedhetetlen, hogy a gyerekek kezdettől fogva és folyamatosan részt vehessenek a társadalom életében. Sem a fogyatékossággal élő, sem a tipikus fejlődésű gyerekeknek nincs lehetőségük elsajátítani az együttélés szabályait, ha valójában nem élnek együtt.

– A nyíregyházi Down Egyesület öt éve működő „Mindenkinek becsengettek!” programjának eredményei megerősítik az inkluzív oktatás előnyeit. Egy hatástanulmány kimutatta, hogy a többségi gyerekek számára örömöt jelentett az együttlét fogyatékossággal élő társukkal, akik oldottabbak, vidámabbak, a kudarcokkal szemben ellenállóbbak lettek, a pedagógusok pozitívabban és reálisabban ítélték meg a fogyatékossággal élő gyerekeket, és a szülők is bizakodóbbá váltak – mondta Kisari Károly, az egyesület elnöke.

Ezüstös program

A Down-szindrómások életkörülményeit javító és társadalmi beilleszkedését elősegítő legfontosabb feladatok között szerepel az integrált oktatás lehetőségének megteremtése is. Ezért különösen nagy öröm, hogy az ebben úttörő munkát végző Down Egyesület „Mindenkinek becsengettek!” inkluzív nevelési programja az Európai Befektetési Bank (Luxemburg) által kiírt társadalmi innovációs versenyen 2. helyezést ért el Madridban október 17-én. A nemzetközi zsűri hisz a projekt sikerében, biztatva az egyesületet a program protokolljának országos szintű elterjesztésére. A Turgonyi család életében a hármas számnak különleges jelentősége van.

Csoda a Csodavárban

Elsőszülött fiuk, Dani sejtjeiben három darab található a 21-es kromoszómából, azaz Down-szindrómás. Dani a nyíregyházi Down Egyesület Csodavár Fejlesztő Központjába jár korai fejlesztésre, ahol már a nyitás előtt „törzs­tag” lett: Míg a szülei az építésben segédkeztek, addig Dani kint az udvaron már alig várta, hogy az intézménybe járhasson. Itt tanult meg járni, kommunikálni és aktívan együttműködni a szakemberekkel és társaival. A fejlesztésnek köszönhetően többségi bölcsődébe jár, és inkluzívan nevelő óvodába készül.

Az apa, Zoltán triatlonistaként elhatározta, hogy az idén teljesíti a nagyatádi Extrememan versenyt, ami 3,8 km úszást, 180 km kerékpározást és 42,2 km futást jelent. A viadal 226 kilométerével pedig összegyűjt 226 ezer forintot, hogy hozzájáruljon a Csodavárba megálmodott CsodaKert megvalósulásához.

Zoltán az adománygyűjtés feléhez közeledett, amikor kiderült: Daninál akut limfoid leukémiát diagnosztizáltak. A betegség miatt a család életében minden háttérbe szorult, alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez: nemcsak a kezelésekre járó Daninak és édesapjának, hanem várandós édesanyjának és a testvérének, Olivérnek is.

Pár héttel a legkisebb testvér, Zolika születése után az apa kerékpáros barátai és sporttársai, a ViniBike Kerékpáros Egyesület tagjai látogatták meg a családot és ajándékot vittek: összegyűjtötték a Zoltán küldetéséből hiányzó összeget...

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!