Nyíregyháza hírei

2014.11.05. 11:24

Érdemjegyek az interneten

Nyíregyháza - A köznevelési intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen adminisztrációs rendszert használnak.

Nyíregyháza - A köznevelési intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen adminisztrációs rendszert használnak.

Tavasszal még úgy volt, hogy 2014 szeptemberétől kötelező lesz minden iskolában az e-napló használata. Aztán elkövetkezett a szeptember, s nagyon sok oktatási intézményben a papír alapú naplót használták továbbra is – már ha még valahonnan be tudták szerezni az utolsó pillanatokban. A hagyományos napló és az e-napló használatáról ellentmondásos híreket lehetett hallani, ezért szerkesztőségünk utánajárt, hogy mi is az igazság. Kérdéseinket elküldtük Budapestre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, a válaszok végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától érkeztek meg:

„Az elektronikus naplók használata nem kötelező. Az előző tanévben az iskolák közel egyharmada használt elektronikus napló (e-napló) szolgáltatást. A köznevelési intézmények az idei tanévben is saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen intézményi adminisztrációs rendszert használnak. Az e-napló vonatkozásában nincs különbség az iskolatípusok között” – olvasható a minisztérium levelében, amely kitér a közbeszerzési eljárásra is:

„Az Educatio Nkft. által kifejlesztett tíz legnépszerűbb iskolai adminisztrációs rendszert szerettük volna biztosítani az intézményeknek. Mivel a közbeszerzési eljárás sikertelen lett, illetve még tart, így módosítottuk az elképzeléseinket, hogy az évkezdés zavartalanul induljon. Időközben több cég is felajánlotta szoftverét ingyenes felhasználásra, ezért javasoltuk az iskoláknak, hogy ezek közül válasszanak, illetve saját hatáskörben dönthetnek egyéb szoftverek megvásárlásáról is."

Rákérdeztünk arra is, hogy mikorra kell bevezetniük az e-naplót azokban az iskolákban, ahol még papír alapú a naplót használnak.

„Az elektronikus rendszerek használata nem kötelező. A szülők tájékoztatását az intézmények a lehetőségek szerint oldják meg. Természetesen szeretnénk, ha egységesen lenne mindenütt lehetőség az e-napló és egyéb oktatásban használt informatikai eszközök, szoftverek használatára, de ehhez fel kell mérni a jelenlegi állapotot, és meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket” – írta levelében a kommunikációs főosztály.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. november 5-i számában és a kelet.hu portálon:

M. Magyar László, újságíró

Kelet-Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!