Nyíregyháza hírei

2014.11.22. 10:54

Ismét felzeng a dixieland

Nyíregyháza - Advent első vasárnapján újra hallható lesz a Karácsonyi mise című szerzemény.

Nyíregyháza - Advent első vasárnapján újra hallható lesz a Karácsonyi mise című szerzemény.

Dr. Benkó Sándor Kossuth-díjas előadóművészt, az együttes vezetőjét kérdeztük meg arról, hogyan emlékszik vissza az 1991-es nyíregyházi ősbemutatóra?

A tűz és víz „kibékítése”

– Hosszú évekig dolgoztunk azon, hogyan lehetne a New Orleans-i zenei stílust ötvözni az európai egyházi szokásokkal. Nagy vállalkozásnak tűnt, hiszen olyan, mintha a tüzet és a vizet szeretnénk kibékíteni.

Egy jó tízéves alkotói folyamatról volt szó, amiben sokat segített a nyíregyházi Bozorády Zoltán evangélikus esperes, ugyanis más egyházak képviselőivel sokat egyeztetett azzal kapcsolatban, hogy vajon mi minden is illik a karácsonyi liturgiába – mesélte dr. Benkó Sándor.

– Elkészült a mise, s 1991 karácsonya alkalmából bemutattuk a nyíregyházi evangélikus templomban, a Magyar Televízió élőben közvetítette az egészet. Arra emlékszem, hogy hideg idő volt, ennek ellenére zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a templom.

Kíváncsiak voltunk arra, vajon mi a különbség az ősbemutató és a mostani előadás között?

– Minőségileg kiforrottabb a darab, s kibővítettük a kórus feladatait. Akkor Nyíregyházán ősbemutatót hallhatott a közönség, azóta beérett a mű, sokkal egységesebb a kompozíció – válaszolta az együttes vezetője.

Az ősbemutatón a misét Bozorády Zoltán esperes celebrálta.

– Mikor ez együttes megkeresett az ötletével, kíváncsi voltam a hívők véleményére. Benkó Sándor és két zenésze ízelítőt adott egy szerda este, s az ott lévő 60–70 gyülekezeti tag úgy nyilatkozott, hogy el tudnak képzelni egy ilyen jellegű művet a karácsonyi istentiszteleten is – emlékezett vissza az együttműködés kezdeteire a ma már nyugalmazott Bozorády Zoltán esperes. – Sajnos, a mostani előadáskor nem leszek Nyíregyházán, így a mise prózai részeit dr. Kovács László Attila igazgató lelkész fogja celebrálni.

KM-MML


Karácsonyi mise

Időpont: november 30., 17 óra

Helyszín: Nyíregyháza, evangélikus nagytemplom

Fellép és közreműködik: a Benkó Dixieland Band , a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Banchieri Singers, Lázár István (tp, flh), Varga Tibor (cl, sopr. sax.)A liturgiát vezeti: dr. Kovács László Attila igazgató lelkész

Vezényel: Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy


Csupa vidámság és öröm

A Karácsonyi misét 23 évvel ezelőtt Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényelte, s ő dirigálja az idén is.– Felfokozott érdeklődés várta a Benkó Dixieland Band művét, hiszen a könnyűzene és a klasszikus zene találkozott egymással. Benkó Sándor egy divatot indított el ezáltal, hiszen felerősödött ez a vonal, számos magyar együttes és szólista nyitott ebbe az irányba. Nagy sikert arattak mindenhol, igaz, a dixieland vidám zene, csupa mosoly és csupa boldogság, derűs életérzést sugároz. Decemberben több településen is felcsendül a mise, de számunkra természetesen a legkedvesebb a nyíregyházi előadás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!