Nyíregyháza hírei

2014.11.22. 11:16

Megcsodálták a ruhát is Thaiföldön

Nyíregyháza - Egyetlen európaiként került a legjobb húsz közé a nyíregyházi divattervező ruhája.

Nyíregyháza - Egyetlen európaiként került a legjobb húsz közé a nyíregyházi divattervező ruhája.

Magyarországot egyedül reprezentálta Lukács Réka a Miss Grand International szépségversenyen. A külcsín mellett a belbecset is mustrálta a zsűri, ugyanakkor az öltözék méltatásáról sem feledkeztek meg. A nyíregyházi hölgy különleges magyar nemzeti viseletben lépett színpadra. Egyetlen európaiként került e téren a legjobb húsz közé, ami bravúros eredmény.

A szakma kiváló tanulója

– Nagyon sok országot utasítottunk magunk mögé, ami hatalmas siker, hiszen minden ruha gyönyörű volt – említette a ruha tervezője, a szintén szabolcsi kötődésű Rabócsi Renáta, aki egyébként tizenegy éve költözött Budapestre.

– Abban az évben szakmai versenyt nyertem. Jelentkeztem egy számomra érdekes hirdetésre, másnap már próbamunkára hívtak. Amikor rájöttem, hogy kinek a műhelyébe csöppentem, abban a pillanatban a világ legboldogabb embere voltam. Remegő kézzel készítettem a próbamunkámat, amikor belépett a varrodába Náray Tamás. Megfeleltem, így a Náray Company alkalmazottja lettem. Náray úr megkért, hogy amit az iskolában tanultam, azt felejtsem el. Addig voltam büszke arra, hogy a szakmám kiváló tanulója vagyok. Minden nap egy csoda volt ott. Megismertem Már Róbertet is, aki nekem az etalon ezen a területen, akkoriban ő vezette a Náray-­varrodát. Sok híres embert ismertem meg, divatbemutatókra, playmate-gálára és egyéb fantasztikus eseményekre jártam. Igazából nem tudom megindokolni, miért jöttem el, pedig marasztaltak.

– Újabb hirdetésre jelentkeztem. Amikor megláttam az ablakon a Haute Couture feliratot, majdnem visszafordultam. Aztán mégis betértem, és attól kezdve Németh Anikónál, a Manierban dolgoztam. Soha nem tartottam magam tervezőnek, ezt mások mondják rólam. Később a Váci utcában volt üzletem, majd otthonomban fogadtam a vendégeimet. Ugyanakkor az otthoni munka elég ingerszegény és borzasztóan unalmas volt. Egyik alkalommal, mikor meglátogatott a Katona József Színház varrodavezetője (őt még a Váci utcai üzletemben ismertem meg), elmondtam neki, hogy nem csak otthon szeretnék dolgozni. Így kerültem a Katona József Színházba. Ott ismertem meg a Nemzeti Színház női ruha varrodavezetőjét, aki munkát ajánlott nekem.

– Akkor már három helyen dolgoztam: a Katona József Színházban, a Nemzeti Színházban és otthon, a saját vendégeimnek. A Nemzeti Színházat imádtam! Rugalmas munkaidőben dolgoztam, és a legjobb az volt, hogy a kiskutyámat, Masnit is vihettem magammal a színházba.

Kölcsönös imádat

– A Vámpírok Bálja jelmezeit készítettük, mikor megismertem Kentaurt (ő a Vámpírok Bálja díszlet- és jelmeztervezője). Kész tervekkel érkezett a műhelybe, hogy egyeztessen a varrodavezetővel és néhány technikussal. Éppen egy szoknyáról tanakodtak, mikor a varrodavezetőhöz léptem egy elkészült ruhával. Rápillantottam a képre, és tudtam, hogy én már készítettem ilyen szoknyát. Néhány szóban elmondtam nekik a készítés menetét. Kentaur felém fordult és megkérdezte, ismerjük-e egymást. A következő darab a Vesztegzár a Grand Hotelben, ebben már nem varrónőként, hanem mint szabász és tervezőasszisztens vettem részt. Ekkor már nemcsak én imádtam a színházat, hanem a színház is imádott engem.

Rabócsi Renáta négy éve költözött vissza a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyre.

Óriási megtiszteltetés

– Már jóval 2010 előtt kialakult a nyíregyházi vendégköröm. Elértem azt a szintet, hogy majdnem minden hónapban „otthon” is volt egy menyasszonyom, plusz állandó megrendeléseimmel is számoltam.

– A legnagyobb elismerés és legnagyobb öröm nekem az elégedett, visszajáró vendég, és hogy évről évre egyre több menyasszony keres meg azzal, hogy én készítsem a ruháját a nagy napra.

Lukács Rékával nemrégiben ismerkedtek össze.

– Réka egy fotózás miatt keresett meg, ahová ruhát kért tőlem. A fotózásra a szalonomban készült. Készülődés közben elmondta, hogy mi vár rá. Bangkokba utazik, azért, hogy képviselje Magyarországot a világ legszebb lányai között.

– Réka elmondta, hogy nemcsak ő versenyez, hanem lesz egy népviseleti verseny is. Büszke vagyok arra, hogy én készíthettem a ruháját, amely piros, fehér és zöld színű lett. A fűző és a rövid szoknya Réka gyönyörű alakját emeli ki. A hosszú zöld szoknya 31 méter tüllből készült, az elegáns eseményre való tekintettel uszályos.

– Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy az ország összes divattervezője közül engem választott, és az én ruhám versenyezhetett a legjobb nemzeti viselet címért.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!