Nyíregyháza hírei

2014.11.08. 14:05

Nem jutottak még dűlőre

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tárgyalások egyelőre nem vezettek kézzel fogható eredményhez.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tárgyalások egyelőre nem vezettek kézzel fogható eredményhez.Az új uniós költségvetési ciklusban már nem számíthatnak a hazai dohánytermesztők a EU-tól érkező szerkezet­átalakítási támogatásra.

Többször hangoztatta

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke már több fórumon hangoztatta: a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, s ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohányter­mesztést Magyarországon.

– A betakarítás már befejeződött, jelenleg a felvásárlási szakasz végén járunk. Tárgyalunk folyamatosan a Földművelésügyi Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel arról, a jövőben hogyan lehet a keletkezett űrt betölteni – közölte lapunkkal Bényei Illés.

A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka megyénkben található, a szektorban foglalkoztatottak túlnyomó része a megyénkben él, ezért az így is alacsony foglalkoztatottsági mutatónk még tovább romlana abban az esetben, ha nem kapnának valamiféle állami kompenzációt a dohánytermesztők. Csernáti Sándor nyírmadai gazda lapunknak a kieső uniós támogatásról azt mondta: mivel drágábban nem tudja megoldani az értékesítést, így az elapadó forrás krízishelyzetet okozhat, nem csak neki, az egész ágazatnak.

– Hektáronként egymillió forint szerkezetátalakítási támogatást kaptam évente, enélkül komoly gondjaim lesznek – közölte a gazda.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!