Nyíregyháza hírei

2014.11.07. 14:51

Több mint száz dámbikát ejtettek el a vadászok Gúthon

Nyíregyháza, 2014. november 7., péntek (MTI) - Több száz dámbikát ejtettek el a vadászok a Nyírerdő Zrt. gúthi erdészetében, s a trófeák közül 67 aranyérmes minősítést kapott.

Nyíregyháza, 2014. november 7., péntek (MTI) - Több száz dámbikát ejtettek el a vadászok a Nyírerdő Zrt. gúthi erdészetében, s a trófeák közül 67 aranyérmes minősítést kapott.

Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója pénteken elmondta az MTI-nek: az ötödik alkalommal tartott trófeaszemlén 117 agancsot mutattak be, s az állatokat a barcogás idején ejtették el a vadászok.

A cégvezető hozzátette, hogy korábban egy szezonban sem ejtettek el ennyi dámbikát Gúthon.

A legnagyobb dámtrófea 5,4 kilogramm súlyú volt, amely több mint 200 IP-pontot ért. További nyolcnak a súlya ugyancsak meghaladta az öt kilogrammot, 4 és 5 kiló között pedig 46 volt. Az átlagsúly megközelítette a négy kilogrammot.

Az érmes trófeaarány megközelítette a 83 százalékot: 67 arany, 20 ezüst, míg 10 bronzérmes volt.

A vadászaton hét gímbika is puskavégre került, agancsaik átlagsúlya meghaladta a hét kilogrammot. A legnagyobb súlyú 9,35 kiló volt, ami csaknem kétszáz pontot ért.

Szalacsi Árpád hangsúlyozta, hogy a térség meghatározó vadfaja, a dámszarvas mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza a területen. Eddig a hazai és a külföldi vadászok két világrekorder trófeával rendelkező állatot ejtettek el a gúthi erdészetben, továbbá két Edmond Blanc díjast is. Megjegyezte, hogy a kiemelkedő trófeájú bikák sokasága bizonyítja, hogy jó döntés volt a dámszarvasok megtelepítése a körzetben.

-MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!