Nyíregyháza hírei

2014.11.03. 18:37

„Tudta, mi a legfontosabb az életben”

Nyíregyháza - Ratkó József éppúgy szólt a halottak hazát megtartó szerepéről, mint az anyák halhatatlanságáról.

Nyíregyháza - Ratkó József éppúgy szólt a halottak hazát megtartó szerepéről, mint az anyák halhatatlanságáról.

Ratkó Józsefet még diákkoromban ismertem meg. Tiszta, szép szavú költő volt, aki hibátlanul és páratlanul fogalmazta meg gondolatait hitről, hazáról, szabadságról, történelmi nagyjainkról, a halottak hazát megtartó szerepéről és az anyák halhatatlanságáról – jellemezte a József Attila-díjas, 1936-ban született, rendszerváltáskor elhunyt költőt Abonyiné Antal Anna, a Bencs Villában rendezett „Lélekkel magasabb” emlékesten hétfőn.

A személyes emlékek felidézése mellett természetesen Ratkó költészetéé volt a főszerep, megzenésített és elszavalt versein keresztül mutatva be az érdeklődőknek a költő emberi nagyságát.

– A válogatás Ratkó József szentháromság hitére épült. Azt vallotta, hogy életünkben a legfontosabb a születés, a halál, és a mi közte van: a szerelem. Az idő szentháromságában is hitt, elmélete szerint a jelen, a múlt és jövő csak együtt képzelhető el. Munkássága ezen hitvallása fényében szól nemzetről, hitről, szeretetről, fiatalokról és idősekről – fejtegette az emlékest háziasszonya.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!